Natuurjournaal 27 november 2022
Nature TodayWinterkleed en zomerkleed: de meeste vogels wisselen na de zomer naar een ander pak. Soms is het minder opvallend – zeker bij de mannetjes – dan de felle kleuren van hun baltskleed. Van een afstandje lijken spreeuwen onopvallende, zwarte vogels. Van dichtbij zie je dat ze nu hun winterpak aanhebben: zwart, maar wit en goudgeel gepareld. Een groot deel van de spreeuwen blijft in Nederland in de winter, en krijgt gezelschap van noordelijker soortgenoten. Andere trekken weg, maar niet ver. Ze gaan naar België, Noordwest-Frankrijk of steken het kanaal over naar het zuiden van Engeland.
Veel zoogdieren krijgen een dikkere wintervacht, dat is dus niet zo’n opvallende verandering. Bij de hermelijn is dat anders. In de winter kunnen ze helemaal wit worden – behalve het zwarte puntje van hun staart. Dat is de pels waar ze zo om geliefd waren, er zijn vele winterse hermelijnen nodig voor een hermelijnen mantel. De reden voor dit winterpak ligt voor de hand: camouflage in de sneeuw. Maar als er geen sneeuw ligt, valt het wel weer heel erg op! Niet alle hermelijnen worden dan ook wit. Hoe zuidelijker, hoe minder. In Nederland wordt een deel van de hermelijnen wit, een deel blijft bruin.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga