Natuurjournaal 15 oktober 2022
Nature TodayGa je dit weekend uitwaaien aan zee, hou dan je ogen open voor aanspoelsels die bij terugtrekkend tij achterblijven op het strand. Daar zouden best eens vormeloze blobjes bij kunnen zitten: aangespoelde Amerikaanse ribkwallen. Als ze nog leven en in het water zwemmen, zijn ze iets minder vormeloos. Ze hebben een ovaal lichaam, met acht strepen in de lengterichting. Dat zijn de ‘ribben’ die bestaan uit bewegende zwemplaatjes. Ze deinen dus niet zomaar wat mee met de zee, maar zwemmen actief naar boven en beneden. Onderaan het lichaam zit de mondopening met twee kleine tentakels. Het zijn gulzige roofdieren, die larven en eieren van vissen en zoöplankton eten. Sinds 2006 leven ze bij ons in de Noordzee, waar ze nu in grote aantallen voorkomen.
Aan zee zijn niet alleen zeedieren te vinden, er zijn ook paddenstoelen die gespecialiseerd zijn op de zandige omgeving. Bijvoorbeeld de duinstinkzwam, die in de duinen van de zeereep te vinden is. Ze groeien op zandige plekken tussen helmgras, waar ze voedingsstoffen halen uit plantenresten in de bodem. Het zijn echte kustbewoners, ze hebben plekken nodig waar het zand blijft stuiven. Als je op zo’n plek een stinkzwam ziet, is het vrijwel zeker de duinstinkzwam. De grote stinkzwam groeit daar niet. Verder herken je hem aan het zachtroze gekleurde duivelsei. En hij schijnt iets zachter en zoeter te ruiken dan andere stinkzwammen. Snuif de geur diep op en oordeel zelf.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Nienke Lameris, Nature Today; Marc de Winkel, Waarneming.nl