Omslag van het boek Alle Bee(s)tjes helpen

Alle bee(s)tjes helpen bij gi-ga-groene Kinderboekenweek

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
9-OKT-2022 - Bij het Kinderboekenweekthema 'Gi-ga-groen' horen natuurlijk ook bodemdieren. Daarom hebben alle basisscholen gratis een exemplaar gekregen van 'Alle bee(s)tjes helpen', een nieuw kinderboek van Jolanda Horsten en Djenné Fila. Vanwege de gi-ga-groene Kinderboekenweek is ook het inzenden van waarnemingen voor de Bodemdierendagen 2022 verlengd. Tot 21 oktober kan iedereen nog meedoen.

Voor een project op school moet Luk tegels weghalen uit het terras in de tuin. Maar dát vindt zijn moeder niet zo’n goed idee. Daarom verzint Luk een plan waarmee hij de dieren die onder de grond leven ook een beetje kan helpen. Het is alleen wel een spannend en soms ook gevaarlijk plan… Gelukkig wordt Luk geholpen door zijn dappere buurmeisje Layla en zijn oma, die ziek op bed ligt en slimme tips geeft. En wat gebeurt er ondertussen onder de grond? Dat ontdek je in Alle bee(s)tjes helpen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De lancering van 'Alle bee(s)tjes helpen'. De leerlingen van de Casimirschool krijgen het boek, en gaan naar het Rijkmuseum om onderkruipsels te bekijken en bodemdieren te zoeken (Bron: NIOO-KNAW)

Strontvliegen en slakkenseks

Het boek is na Mevrouw Mol het tweede in een reeks boeken over bodemdieren met als doel kinderen bewust te maken van de belangrijke rol die het bodemleven speelt. "Het is een boek voor wie wil weten waarom pissebedden, strontvliegen en slakkenseks zo belangrijk zijn, én zo leuk," vertelt Jolanda Horsten. Beide boeken zijn geïllustreerd door Djenné Fila en door uitgeverij Zwijsen uitgebracht op graspapier.

Inspiratie voor Alle Bee(s)tjes helpen deed Horsten op tijdens een bezoek aan het NIOO. Samen met het team van de Bodemdierendagen zocht ze daar naar bodemdieren, in het voedselbosje in de NIOO-tuin. Ook werd ze 'gevoed' met allerlei bodemkennis, die verwerkt is in het verhaal. Dat is vervolgens grondig gefactcheckt, dus de wetenschap van wat er in het boek staat over bodemdieren klopt.

Maar ook kinderen uit groep vijf en zes van een drietal basisscholen dachten mee over Alle bee(s)tjes helpen. Daarom werd het boek op 30 september persoonlijk overhandigd aan kinderen en leerkrachten van de Casimirschool in Gouda, die hadden meegeholpen. De lancering werd gevierd met een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling Onderkruipsels in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op die bijzondere plek werd natuurlijk ook gelijk gezocht naar bodemdieren. Dat leverde een leuke middag op, met interessante resultaten.

 Bodemdieren zoeken bij het Rijksmuseum

Wonderlijke onderwereldJolanda Horsten schreef 'Alle bee(s)tjes helpen'

De boeken worden ontwikkeld door het programma Onder het Maaiveld, dat zich inzet voor een gezonde bodem en waar ook de bodemdieren deel van uitmaken. De boeken kunnen in de klas gecombineerd worden met andere activiteiten, zoals een speciaal ontwikkeld lespakket. Zo krijgen kinderen een complete leerervaring die aansluit op hun interesses. Meer informatie is te vinden op de Instagrampagina van w-onderwereld en op de w-onderwereld website. Hier vind je ook voorleesvideo's en e-books.

Op de website van de Bodemdierendagen lees je ondertussen meer over het belang van bodemdieren in de stad en hoe je met jouw tuin, park of schoolplein mee kunt doen en je waarneming(en) kunt inzenden. Dat kan dus nog tot en met 21 oktober.

Tekst: NIOO-KNAW; Onder het Maaiveld; Uitgeverij Zwijsen
Foto's: Hanno de Vries
Film: NIOO-KNAW