Natuurjournaal 23 augustus 2022
Nature TodayZe lijken er wat schutterig bij te staan, de blauwe reigers in gemaaide weilanden. Zo tussen het korte gras lijkt het of je nu extra veel reigers ziet. Geduldig loeren ze daar op een prooi, een kikker, sprinkhaan of muis. Maar het liefst eten ze vis, uit de sloot of van de markt. De jongen van dit jaar zijn volgroeid, maar je herkent ze nog aan hun rommelige verenkleed en grijze kruin. Met de volgroeide jongen erbij, zijn er aan het eind van de zomer ook echt veel blauwe reigers in Nederland. In de winter zal een klein deel wegtrekken, zeker als het koud wordt.
Op gemaaide dijken in het rivierengebied kun je nu ook mierikswortel goed zien staan. De grote, brede bladeren lijken op die van zuring. Maar ze staan vaak in een fikse pol bij elkaar en het blad is niet plat, maar lijkt gebogen en gegolfd. Mierikswortel is een keukenplant waarvan het gebruik in Nederland sinds de middeleeuwen bekend is. Opvallend genoeg kan de plant in Nederland geen zaad zetten en zich alleen uitbreiden via de wortels. De pittige wortel wordt in Duitsland ingelegd en gebruikt als smaakmaker. Ook wordt wasabi meestal van mierikswortel gemaakt, hoewel voor echte wasabi de Japanse plant Wasabia japonica gebruikt wordt.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Martin Mollet, Saxifraga (leadfoto: jonge blauwe reiger); Peter Meininger, Saxifraga