Sterrenschot

Natuurjournaal 18 december 2024

Nature Today
18-DEC-2024 - Sterrenschot of heksensnot kun je nu buiten aantreffen en blauwe reigers blijven steeds vaker in Nederland.

Een terugkerende vraag in de winter: wat zijn toch die witte klodders die je af en toe in de natuur of in de tuin tegenkomt? Het lijken wel eitjes van een slak, of misschien een schimmel? Toch is er iets anders aan de hand. Een vrouwtjeskikker heeft nu namelijk al kikkerdril in haar lichaam. Wanneer zij opgegeten wordt, bijvoorbeeld door een reiger, komt het kikkerdril ook terecht in de maag van de vogel. Het dril zwelt op en de vogel braakt het vervolgens uit als dikke witte klodders. Dit fenomeen wordt ‘heksensnot’ of ‘sterrenschot’ genoemd. Vroeger wist men namelijk niet waar het vandaan kwam. Gedacht werd aan het snot van heksen, of aan een overblijfsel van een vallende ster.

Blauwe reigers blijven in zachte winters in Nederland. Als het koud wordt trekken ze naar open water of gaan alsnog zuidwaarts

Blauwe reigers zijn echte cultuurvolgers. In bijna iedere sloot kun je ze wel tegenkomen en ook tuinvijvers brengen ze regelmatig een bezoekje. Hun dieet bestaat grotendeels uit vis en kikkers, maar mollen, muizen of insecten lusten ze ook. Vroeger trokken bijna alle reigers ‘s winters naar het zuiden, maar omdat onze winters steeds zachter zijn, blijven meer reigers hier. Als de winter zacht blijft, dan leggen blauwe reigers eind januari al de eerste eieren. Bij strenge vorst gaan ze op zoek naar open water. Dat kan in de buurlanden zijn, maar sommige vogels trekken dan alsnog verder zuidwaarts, tot in Centraal-Afrika aan toe.

Nature Today Masterclass

Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral en flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Gerda den Os; Harry van Oosterhout, Saxifraga