Natuurjournaal 2 augustus 2022
Nature TodayDe paardenbijter is een vervaarlijk roofdier, maar heeft het niet op paarden gemunt. Deze libel jaagt onder andere op de vliegen en dazen die bij paarden rondzwermen. Hij bijt het paard dus niet, maar verlost ze juist van de hinderlijke insecten. Paardenbijters zijn libellen van de late zomer en nazomer, ze zijn vanaf nu tot in oktober te zien. De mannetjes zijn groen met blauw, de vrouwtjes bruin. Beide hebben een mooie, donkere mozaïektekening op het achterlijf. Al vliegend is het nog niet makkelijk ze te onderscheiden van de andere glazenmakers.
Ook de wrattenbijter heeft stevige kaken en kan hard bijten. Het is onze grootste inheemse sprinkhaan. Vroeger was de wrattenbijter een algemene verschijning, en het schijnt dat de sprinkhaan je van wratten kon afhelpen door erin te bijten. Tegenwoordig komt hij in Nederland nog maar op twee plekken voor, in België is de soort al uitgestorven. Wrattenbijters leven in structuurrijke, gevarieerde heidegebieden, en die zijn er steeds minder te vinden. Ze kunnen niet goed vliegen, waardoor ze zich bovendien moeilijk verspreiden. Ook springen gaat ze maar matig af, ondanks de grote poten. Bij gevaar verstoppen ze zich en vertrouwen ze op hun goede camouflage.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting; Jaap Bouwman, Saxifraga