Boerenwormkruid Saxifraga

Natuurjournaal 4 juli 2022

Nature Today
4-JUL-2022 - Boerenwormkruid bloeit en jonge futen worden groot.

Overal in Nederland staat nu het boerenwormkruid in bloei. Het is een heel algemene soort, die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens een wandeling. Vooral in bermen, weilanden en wat ruiger terrein dat niet beheerd wordt, doet boerenwormkruid het goed. De soort lijkt een beetje op jakobskruiskruid, en is daar ook familie van. Boerenwormkruid is echter een stuk minder giftig. Er worden zelfs veel medicinale eigenschappen aan toebedeeld. De ‘worm’ in boerenwormkruid is aan de soort gegeven omdat er ontwormingsmiddel van gemaakt werd. Het werd vroeger ook wel gebruikt tegen artritis en verkoudheid. Toch is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met boerenwormkruid, want hij is giftig in hogere doses. Je kunt hem beter lekker laten staan; de vele bijen en rupsen die erop afkomen zullen je dankbaar zijn.

Jonge fuut

Het is een schattig gezicht: zwart-witte jonge futen die knus meereizen op de rug van hun ouders. Het broedseizoen van futen loopt nog tot in oktober, maar de meeste futen hebben nu al jongen die bijna volwassen zijn. Zij zijn nu te groot om nog door hun ouders meegedragen te worden en moeten nu toch echt zelf rondzwemmen. Ook stoppen de ouders met voeren, het is tijd om op eigen benen te staan. Sommige futen beginnen nog aan een tweede nest; voor andere is het broedseizoen nu over en gaan de voorbereidingen voor de winter van start.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ab H. Baas, Saxifraga