3 juni WWF

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

WWF Nederland
3-JUN-2022 - Natuurlijke oplossingen kunnen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerde gevaren met 26 procent verminderen. Dat toont een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis en WWF aan. Het onderzoek laat zien hoe de kracht van de natuur om mensen te beschermen beter kan worden benut. Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Maarten van Aalst, directeur van het Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum: “Denk bijvoorbeeld aan bosbehoud als bescherming tegen overstromingen en erosie, of het herstel van mangroven als kustwering. Die bomen halen bovendien koolstofdioxide uit de atmosfeer zodat de planeet minder opwarmt, en ze leveren voedsel voor lokale gemeenschappen.”

Succesvol herplanten van bomen in Madagaskar

Fundamenteel anders denken

Kirsten Schuijt, directeur WWF-NL, vult aan: “Klimaatverandering kost mensenlevens en ontwricht samenlevingen. Dit rapport laat zien dat de natuur onze grootste vriend is in de strijd tegen klimaatverandering. We moeten ècht fundamenteel anders gaan denken en volop investeren in natuurlijke oplossingen. Want daarmee gaan we niet alleen de gevolgen van klimaatverandering tegen, maar versterken we ook onze eigen leefomgeving en biodiversiteit.”

Een waardevolle bescherming

Droogte in ZambiaHet rapport Working with nature to protect people: How nature-based solutions reduce climate change and weather-related disasters (pdf: 33,0 MB) toont aan hoe groene beschermingsmaatregelen de gevolgen van klimaatverandering en weergerelateerde rampen kunnen verkleinen. Voor het eerst blijkt uit de analyse dat natuurlijke oplossingen ontwikkelingslanden een waardevolle bescherming kunnen bieden. Zo scheelt het deze landen in 2030 grofweg 104 miljard dollar en in 2050 393 miljard dollar aan kosten als gevolg van klimaatverandering.

VN-milieubijeenkomst

Het rapport (pdf: 33,0 MB) markeert het begin van een partnerschap tussen WWF en het Rode Kruis. Het onderzoek wordt officieel overhandigd tijdens Stockholm+50, een VN-milieubijeenkomst waar landen nadenken over vijftig jaar multilaterale actie. Stockholm+50 vindt plaats precies een halve eeuw na de eerste wereldwijde milieutop aldaar.

Tekst: WWF-Nederland
Foto: Jasper Doest en Nick Riley, WWF