Koninginnenpage zien geeft nog steeds een kick
De VlinderstichtingDie kick heeft te maken met de vroegere zeldzaamheid, maar ook met dat de koninginnenpage groot en felgekleurd is. En het is een mobiele vlinder die vele kilometers vliegt en op allerlei plekken waar wat te halen is langskomt. Zo wordt hij vaak in tuinen gezien op allerlei bloeiende planten zoals vlinderstruik, spoorbloem, vlambloem en ijzerhard. Ook afrikaantjes worden genoemd, maar dan we de enkelbloemige.
De koninginnenpage heeft een bijzonder gedrag om een partner te vinden: bekend onder de Engelse naam ‘hilltopping’. Mannetjes scholen vaak samen bij een opvallend punt in het landschap, zoals een heuvel- of bergtop, maar bij het ontbreken daarvan zoals in het grootste deel van ons platte land, een oude hoge boom of zelfs een rivierdijk of een markante toren. Tijdens dit gedrag zoeken de mannetjes geen voedsel en jagen zij andere mannetjes weg die te dichtbij vliegen. Vrouwtjes die nog niet hebben gepaard, gaan naar die punten om een mannetje te versieren, wat overigens weinig moeite kost.
De vlinders drinken dus uit allerlei verschillende bloemen, maar de rupsen zijn meer specialistisch. Een belangrijke waardplant, waarop de rupsen dus leven, is peen, ook wel wilde peen genoemd. Dat is een plant die veel te vinden is in bermen en groenstroken. Ook de gekweekte peen, de worteltjes, vinden ze overigens heerlijk en er worden dan ook regelmatig rupsen gevonden in moestuinen. Ook andere schermbloemigen komen in aanmerking, zoals pastinaak, venkel en dille. Vorig jaar was de koninginnenpage opvallend talrijk in Noordwest-Overijssel, bijvoorbeeld in de Wieden en de Weerribben. De vraag is op welke planten de rupsen daar leefden. Het zou kunnen dat in die moerasgebieden watereppe of melkeppe als waardplant wordt gebruikt, of misschien ook poelruit. Als er mensen zijn die ei-afzet hebben gezien of rupsen hebben gevonden in deze moerasgebieden, dan horen we graag op welke waardplant.
Op dit moment, in de winter, is de koninginnenpage alleen als pop aanwezig. Er zijn twee vormen, een bruine en een groene. Deze poppen zullen eind april beginnen uit te komen en de eerste generatie koninginnenpages is te zien tot in juni. De nakomelingen van deze vlinders komen in de loop van juli tevoorschijn en je kunt de koninginnenpage tot in september tegenkomen. Soms is er, in een warm jaar, nog een kleine partiële (gedeeltelijke) derde generatie in oktober.
We moeten dus nog even een paar maanden wachten op de kick van het zien van een koninginnenpage!
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Tekening in leadfoto: Annemarie van Lierop
Kaart: NDFF