Natuurjournaal 7 januari 2022
Nature TodayOesterzwammen kan je het hele jaar wel vinden. Ze groeien vooral op wilg, populier, beuk en soms op berk ( zoals op de foto). Oesterzwammen groeien ‘als oesters op een oesterbank’, boven en naast elkaar. De gewone oesterzwam is grijs van boven en de witte platen lopen af naar de korte, zijdelings aangehechte steel. Ze zijn vers goed eetbaar. Als de zwammen ouder worden, worden ze bruin, eten is dan niet meer aan de orde. Oesterzwammen kan je zelf goed kweken op met broed geïnfecteerd hout van populier, op koffiedik, zaagsel, en dergelijke. ‘Grow kits’ voor oesterzwammen zijn in veel winkels te koop. Naast dat het een lekkere zwam is, zit er ook een kleine hoeveelheid van een cholesterolverlagende stof in, en onder andere vitamines B2 en D. Een gezonde paddenstoel, die oesterzwam!
In de winter kun je opvallende wit-zwarte eenden zien op de Nederlandse wateren. Het zijn mannetjes van het nonnetje, die hier de winter doorbrengen. De vrouwtjes komen natuurlijk ook mee, maar die zijn een stuk minder opvallend. Zij hebben een grijs lichaam en een roestbruine kop met een witte keel. Je zou misschien zeggen dat ze uit de eendenfamilie komen, maar ze staan dichter bij de zaagbekken. Net als de grote en de middelste zaagbek hebben ze langs de snavel een rij 'tanden' waar ze vis mee vangen. Nonnetjes kunnen in principe in heel Nederland gezien worden, maar op het IJsselmeer en het Markermeer worden de meeste nonnetjes waargenomen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Koos Dansen