Grijze zeehond met pup, bijgesneden

Natuurjournaal 21 januari 2025

Nature Today
21-JAN-2025 - Jonge grijze zeehonden staan er alleen voor en op zoek naar sporen van het ree.

Veel dieren en planten zijn in rust, maar voor de grijze zeehonden zit de drukste tijd van het jaar er net op. Zij werpen hun jongen namelijk midden in de winter. Een grijze zeehond krijgt altijd maar één pup. De pups worden geboren op het land en vervolgens ongeveer drie weken gezoogd. Inmiddels zijn de meeste jongen groot genoeg om op eigen benen te staan. Ze verliezen langzaam hun witte vacht, die plaatsmaakt voor de karakteristieke grijze vacht. Dan gaan ze het water in en leren zichzelf jagen zonder hulp van de moeder, het natuurlijk instinct neemt het over. 

De prenten van een ree zijn te herkennen aan de afdruk van twee tenen per poot. De tenen zijn smal en lopen spits toe. Prenten van edelherten zijn groter, minder slank en dus ronder

In modder vind je nu overal de hartvormige pootafdrukken van reeën. De prent is slanker en kleiner dan die van een edelhert of damhert, en puntiger en minder gespreid dan van een moeflon. Reeën zijn gewoontedieren en gebruiken steeds dezelfde routes door het bos, de zogenaamde 'wissels'. Daar kan je nu gemakkelijk sporen vinden. In de winter leven reeën in gemengde groepjes bijeen, tot wel dertig dieren. Met name in de schemering langs bosranden heb je veel kans om reeën te zien.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Roel Meijer, Saxifraga