Natuurjournaal 2 november 2021
Nature TodayBladeren aan de bomen bleven dit jaar lang groen, de herfstkleuren leken maar niet op gang te komen. Wel rijpen de zaden aan bomen; dit is ook een teken dat het herfst is. Zo is er de haagbeuk, waar nu lange trossen zaden aan hangen. Met name in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant kun je deze hoge boom vinden. Ecologisch gezien is het een belangrijke boom. Rupsen van veel verschillende soorten nachtvlinders eten van de bladeren, net als volwassen meikevers. In de herfst is de haagbeuk niet minder belangrijk: appelvinken, boomklevers, bosmuizen en hazelmuizen weten de zaden goed te vinden. Misschien zie je ze wel smullen tussen de lange trossen!
De pijlstaart is een van de zeldzaamste broedvogels van Nederland. In de winter is de kans dat je deze eend ziet groter. Als de winter mild is overwintert hij hier, met name in het Waddengebied, het IJsselmeer en de Delta. Wordt het deze winter erg koud, dan vliegt de pijlstaart nog een stukje door naar het zuiden. Je kunt deze soort vooral in vlucht goed herkennen. De hals is opvallend lang, en natuurlijk is er de lange staart waar de pijlstaart zijn naam aan dankt. Het is wel de moeite waard om eens goed (met een telescoop of verrekijker) naar een pijlstaart te kijken, mocht je er één zien. Vooral het mannetje heeft een bijzonder mooie tekening.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hannie Achterstraat, Hannieachterstraat.nl; Jan Nijendijk, Saxifraga