Natuurjournaal 11 oktober 2021
Nature TodayEr worden steeds meer koperwieken gezien de afgelopen dagen. Dit is een teken dat de najaarsvogeltrek nu echt goed op gang is gekomen. De koperwiek broedt in Scandinavische naaldbossen. Overwinteren doet hij in West- en Zuid-Europa. Nederland vormt de noordgrens van het overwinteringsgebied. Vanaf nu kun je overwinterende koperwieken dus weer aantreffen in ons land. Vooral oktober is een goede maand om ze waar te nemen. Ze trekken vaak in grote groepen over, waarbij ze een karakteristiek ‘psriieeeee’ roepen. Houd de lucht in de gaten en onderzoek of je de koperwieken kunt zien of horen.
Luister hier naar het geluid van de koperwiek (Bron: Will Scott).
Aan zwarte els kun je nu de karakteristieke elzenproppen zien hangen. Dit zijn de vruchten van deze boom. Je kunt ze ook op de grond vinden als je onder elzen doorloopt. Vogels zijn gek op de proppen en bezoeken de bomen in de winter regelmatig om van het zaad te eten. Vooral sijsjes, die in Nederland overwinteren, zijn er dol op. Er is nog een andere, misschien wat meer onverwachte, groep die elzenproppen weet te waarderen: aquariumliefhebbers gebruiken ze graag in hun aquarium. Elzenproppen werken namelijk tegen schimmels en bacteriën; garnaaltjes en kreeften kunnen van de elzenproppen eten. Zo zie je maar dat de natuur iedereen wat te bieden heeft!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga
Geluidsfragment: Will Scott, Xeno-canto