Tettigonia viridissima. Grote groene sabelsprinkhaan

Natuurjournaal 8 september 2021

Nature Today
8-SEP-2021 - Grote groene sabelsprinkhaan nog even te zien en te horen, kanoet trekt door Nederland.

Eén van de grootste insecten van het land is de grote groene sabelsprinkhaan. Deze soort is in augustus en september volwassen en is nu dus nog te zien. Zijn felle groene kleur camoufleert hem goed. Hoewel de grote groene sabelsprinkhaan wel acht centimeter groot kan worden, is zien best een uitdaging. Je kunt hem wel goed horen; het tsjirpende geluid van de mannetjes kan wel honderd meter ver dragen. Een typisch geluid van de nazomer! Alleen de mannetjes zingen, het is hun manier om een vrouwtje aan te trekken. Luister maar eens of je de sprinkhaan nog kunt horen.

Klik hier voor het geluid van de grote groene sabelsprinkhaan (Bron: Vroege Vogels)

Kanoet

Op dit moment kun je op het Wad heel veel grote strandlopers vinden. Ze graven dag en nacht bij eb naar schelpdieren. Het zijn kanoeten, of kanoetstrandlopers, die uit het hoge noorden komen. Strandlopers zijn vaak niet zo groot, maar de kanoet kan wel zo'n 25 centimeter groot worden. Daarnaast zijn ze in vlucht ook te herkennen aan een witte vleugelstreep op de vleugels. Kanoeten broeden in het Arctische gebied en gebruiken het Wad om uit te rusten. Er zijn ook veel kanoeten die hier blijven overwinteren. Waar een kanoet overwintert, verschilt per individu. Dat, en het feit dat kanoeten lange afstanden kunnen afleggen, maakt dat kanoeten geliefd zijn voor trekvogelonderzoek.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga