Natuurjournaal 3 juli 2021
Nature TodayOveral in wegbermen, weilanden en verlaten stukken land kun je nu boerenwormkruid zien bloeien. Deze plant lijkt met zijn gele bloemen wel op jakobskruiskruid, en daar is het dan ook familie van. Boerenwormkruid is echter een stuk minder giftig dan jakobskruiskruid. De plant heeft wel een aantal bijzondere eigenschappen. Vroeger werd hij gebruikt als medicijn om mensen te ontwormen; tegenwoordig als smaakstof in gebak. Google ‘boerenwormkruid’ maar eens, je zult zien dat ‘boerenwormkruidpannenkoeken’ als suggestie wordt gegeven. Het is de vraag of dat een goed idee is, want de plant is licht giftig. Boerenwormkruid kan wél zonder meer goed als decoratie dienen. De bloemen kunnen goed gedroogd worden en blijven mooi geel. Best wat opvallende eigenschappen voor zo’n algemene plant!
Mocht je nou boerenwormkruid zoeken en per ongeluk jakobskruiskruid tegenkomen, blijf dan toch even staan. Dit is namelijk de tijd dat de rupsen van de sint-jacobsvlinder zich tegoed doen aan jakobskruiskruid. Het zijn felgeel-zwart gestreepte rupsen. Die kleuren zeggen: “Pas op, ik ben giftig!” Dat zijn ze ook: ze slaan het gif uit jakobskruiskruid op in hun lichaam en blijven voor de rest van hun leven giftig – dus ook als vlinder. Vanwege hun strepen worden de rupsen ook wel zebrarupsen genoemd. Kijk eens of je deze opvallende rupsen kunt vinden op jakobskruiskruid.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga