Dieren redden met IFAW: Nederlandse dierenarts werkt wereldwijd
Stichting IFAWKim begon haar carrière als dierenarts in eigen land, maar verruilde Nederland in 2014 voor warmere oorden. In 2014 kreeg ze namelijk de kans om als vrijwilliger voor International Fund for Animal Welfare (IFAW) aan de slag te gaan in Mexico.
Haar ervaringen in Mexico smaakten naar meer en riepen bij Kim het verlangen op om de wereld af te reizen. Ze zei haar vaste baan op om als plaatsvervangend dierenarts aan de slag te gaan en kwam ook al snel weer bij IFAW uit. Deze keer ging ze voor IFAW naar Zuid-Afrika, waar ze honden en andere dieren in de townships behandelde: “Ik deed alles wat deze dieren nodig hadden, van vaccinaties tot operaties, alles waar ze maar beter van zouden worden.”
Een aantal maanden later reisde Kim af naar Costa Rica, waar ze luiaards (veterinaire) zorg gaf. Daarna was Australië aan de beurt: “Ik wilde altijd al met dieren in Australië werken, omdat die zo totaal anders zijn,” zegt Kim. Zij verloor direct haar hart aan de natuur en de dieren daar, omdat zij zo bijzonder zijn.
Aangezien Tasmanië de plek bij uitstek is met het oog op bijzondere wilde dieren, besloot Kim daarnaartoe te reizen. In 2019 ging ze in Tasmanië als dierenarts aan de slag. Ze kwam in contact met het Bonorong Wildlife Hospital and Sanctuary, de enige kliniek voor wilde dieren op Tasmanië.
Kim: “Dankzij de steun van IFAW staat er in Bonorong een ongelooflijk goed veterinair team dat fantastische zorg biedt aan alle dieren. Al snel werkte ze een aantal dagen per week als vrijwilliger in Bonorong, waar ze meeliep met de hoofdarts van de kliniek, dr. Alex Kreiss. In juni 2020 kreeg Kim een betaalde baan. Ze werkt nu eens in de twee weken in Bonorong en heeft daarnaast een dierenartspraktijk in Huonville. “Ik had twee grote dromen: ik wilde in het buitenland wonen en werken met wilde dieren. Dankzij IFAW zijn beide dromen uitgekomen. Het werk dat wij hier doen maakt echt een verschil voor het grote aantal dieren dat in de kliniek wordt opgevangen en daarna weer wordt vrijgelaten in het wild.”
Bonorong biedt medische zorg en opvang aan alle dieren, van eksters, wombats en hagedissen tot aan Tasmaanse duivels. Het veterinaire team in Bonorong ziet 's zomers soms wel dertig verschillende dieren per dag en zo'n twintig in de winter. De dieren in Australië hebben Kims hart gestolen en ze heeft vooral een zwak voor de mierenegel. “Dat is echt een heel bijzonder dier. Maar in Australië zijn er sowieso veel unieke diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.”
Kim heeft recent van dr. Kreiss training gehad om orthopedische operaties bij dieren uit te voeren. “Er zijn maar weinig dierenartsen die deze expertise hebben. En door dit soort operaties hebben dieren een veel grotere kans om te overleven. Ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit van Alex in Bonorong te leren. De dierenartsen in Nederland die dit soort operaties doen, zijn op één hand te tellen.”
Greg Irons, directeur van Bonorong Wildlife Sanctuary: “Wij zijn er om ervoor te zorgen dat wilde dieren niet lijden en dat zij weer terugkeren naar het wild. Daarvoor heb je een goede kliniek nodig en een goed team. Beide zijn essentieel om de boel draaiende te houden en dieren te redden. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe wij het vroeger deden. Nu lukt het ons in ieder geval om heel veel meer dieren weer vrij te laten in het wild, ook dieren die vroeger geen kans maakten vanwege hun complexe verwondingen. Maar nu is dat dankzij de expertise, kennis en steun van IFAW wel mogelijk.”