Dierenartsen geven dieren een tweede kans
Stichting IFAWHachelijke situaties
Als het noodlot toeslaat, behandelen onze dierenartsen niet alleen de getroffen dieren, maar ze bieden ook troost – niet alleen aan de dieren maar ook aan de mensen. Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, werkte Dr. Veronika Herasymenko met IFAW aan de Poolse grens om hulp te bieden aan haar landgenoten die Oekraïne ontvluchtten met hun huisdieren. Ze ondersteunde het Poolse dierenartsenteam met gezondheidschecks en vaccinaties en met het aanbrengen van microchips, uitdelen van dierenvoeding en -benodigdheden, en organiseren van alle officiële documenten die de vluchtelingen nodig hadden om de Poolse grens over te gaan met hun dieren. In slechts vier maanden tijd behandelde ze samen met haar collega's ruim 3.000 dieren.
Momenteel woont en werkt Veronika in de westelijke Oekraïense regio rondom Lviv, waar ze asielen en verlaten dorpen bezoekt om hulp te bieden aan dieren in nood. “Ik ben heel tevreden en gelukkig dat ik van nut kan zijn voor mijn landgenoten en hulp kan bieden in zulke zware tijden”, vertelt ze.
Dr. Veronika Herasymenko voegde zich bij IFAW aan de Poolse grens om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen die met hun huisdieren de oorlog ontvluchtten (Bron: IFAW)
Onmisbaar onderzoek
Dr. Sarah Sharp werkt als dierenarts voor het Marine Mammal Rescue and Research programma van IFAW op Cape Cod, Massachusetts. Ze zorgt niet alleen voor gestrande dieren, maar voert ook autopsies uit op overleden zeedieren om waardevolle gegevens te verzamelen. Ze vergelijkt haar team met 'CSI voor zeezoogdieren'.
“We zoeken aanwijzingen om de doodsoorzaken van aangespoelde dieren te bepalen”, legt ze uit. “We willen de gegevens die wij verzamelen in het veld gebruiken om beleid en programma's op te zetten die een groot verschil kunnen maken voor de bescherming van levende dieren.”
Herstel en vrijlating
In het Beijing Raptor Rescue Center van IFAW, dat zieke en gewonde roofvogels redt en verzorgt, behandelt Zhisai (Lisa) Li dagelijks opgevangen dieren. Ze zorgt dat ze minder pijn hebben en ondersteunt hun herstel, totdat ze weer kunnen worden vrijgelaten in het wild.
“De momenten waarop een vogel zijn vleugels uitslaat en wegvliegt – daar geniet ik het meest van. Je weet dan dat je werk niet voor niks is. Nu kunnen ze naar huis, net als wij”, vertelt ze. Lisa en haar team geven al 20 jaar zorg van de allerhoogste kwaliteit aan de ruim 5.700 vogels die het centrum heeft opgevangen vanuit de hele stad.
Dierenarts Zhisai (Lisa) Li onderzoekt een Mongoolse buizerd die opgevangen was in het Beijing Raptor Rescue Center (Bron: IFAW)
Tekst: IFAW
Foto: Stacey Hedman, IFAW (leadfoto: Dr. Sarah Sharp luistert naar de longen van een dolfijn tijdens een gezondheidsonderzoek. Activiteiten uitgevoerd in het kader van een federale strandingsovereenkomst tussen IFAW en NMFS onder de MMPA.)
Film: IFAW