Bemanningsleden Lucas de Boer, Martijn Kater en Jacob Woord van de UK124: Luut Senior. EENMALIG GEBRUIK
6-MEI-2021 - Urker vissers hebben vorige week een grote steur gemeld. De vis was maar liefst anderhalve meter groot en werd na vangst weer levend teruggezet in het water. Niet alleen was het de eerste vangstmelding van dit jaar, ook is het de grootste Europese steur die sinds het verdwijnen van deze vis uit ons land gemeld is. De Europese steur is de zeldzaamste trekvis die in onze wateren thuishoort.

De beroepsvissers van de kotter UK124 vingen de zeldzame vis in de Noordzee (het Kanaal) ten zuidwesten van het Franse Boulogne-sur-Mer. De flinke steur wordt geschat tussen de acht en twaalf jaar. De afgelopen jaren werden al vangstmeldingen gedaan tussen de 130 en 140 centimeter, maar met 150 centimeter is deze uit de kluiten gewassen vis de grootste tot nu toe. Steuren kunnen nog veel groter worden, tot wel drieënhalve meter, als er genoeg voedsel is en de omstandigheden het toelaten dat ze voldoende oud kunnen worden. Steuren kunnen erg oud worden, tot wel zeventig jaar.

Bemanningsleden Lucas de Boer, Martijn Kater en Jacob Woord van de UK124: Luut Senior

Terugkeer van de steur

De vangstmelding van deze beschermde vis is belangrijk voor het terugbrengen van de bedreigde steur in Nederland, waar deze vissoort eind jaren vijftig van de vorige eeuw uitstierf. Inzicht in de verschillende locaties waar steuren allemaal worden aangetroffen laten bijvoorbeeld goed zien hoe belangrijk het voor deze trekvissen is dat rivier, estuarium en zee als één samenhangend geheel functioneren. Op steuren.ark.eu zijn zowel historische als recente waarnemingen van steuren in kaart gebracht.

Factsheet steur

Stappenplan en beloning

Omdat de vissoort wettelijk beschermd is, moet elke gevangen steur onmiddellijk vrijgelaten worden. We zijn dolblij met het netjes levend terugzetten en de melding van deze grote vis door de Urker vissers. Als dank daarvoor krijgt de UK124 niet alleen 100 euro beloning, maar mag de viskotter vanaf nu ook de steurenvlag voeren. Wil je zelf weten wat te doen als je een steur vangt of tegenkomt? Kijk dan hier. Ook is er een gratis sticker beschikbaar met een handig stappenplan. Zo’n gratis steurensticker ontvangen? Stuur dan een (voldoende gefrankeerde) retourenveloppe (minimaal A5-formaat) met daarop jouw eigen adres naar het onderstaande adres.

ARK Natuurontwikkeling
T.a.v. STEURENSTICKER
Molenveldlaan 43
6523 RJ Nijmegen

Kijk voor meer informatie op steureninnederland.nl en download hier de gratis Factsheet Steur.

Tekst: ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en WWF-Nederland
Foto: Cornelis Romkes
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling