eik bladontplooiing

Natuurjournaal 23 april 2021

Nature Today
23-APR-2021 - Eiken staan op springen, scholekster legt eieren.

Vóór de winter al maken alle bomen knoppen aan. Daarna lijkt de boel echter een tijdje stil te staan. In die knoppen gebeurt natuurlijk wel heel veel. In het voorjaar, afhankelijk van de temperatuur en de daglengte, worden de knoppen ineens steeds dikker en ontluiken ze. Altijd spannend! Bij eiken zitten aan de top van elk takje altijd een paar donkerbruine knoppen. Eiken lopen wat later uit dan andere bomen, maar nu is het zover. Houd eens een tijdje wat knoppen van een zomereik bij je in de buurt in de gaten en kijk wat er gebeurt.

Scholekster

De scholekster overwinterde aan de kust, maar op weilanden en ook in dorpen en steden kun je zijn typische roep alweer een tijdje horen. Rond deze tijd begint de scholekster met broeden. Dat doet hij aan de kust en in weilanden, maar ook steeds vaker op daken in dorpen en steden. Hij doet niet echt z’n best om een mooi nest te maken. Vaak is het gewoon een kuiltje, dat soms nog bekleed is met schelpjes of stro. Als je per ongeluk dicht in de buurt van een broedende scholekster komt, merk je dat direct. De vogel vliegt op en laat met schel geroep horen dat hij niet van bezoek gediend is!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler; Luc Hoogenstein, Saxifraga