Tuin

Natuur in tijden van corona: helpt het je om mentaal gezond te blijven?

Wageningen University
21-DEC-2020 - Er zijn sterke aanwijzingen dat contact met natuur goed is voor ons welbevinden. Maar wat is het verband tussen natuur in de woonomgeving en het welbevinden tijdens de coronapandemie? Studente Ralitsa Shentova van Wageningen University onderzoekt via een enquête of contact met nabije natuur mensen heeft geholpen om zich staande te houden sinds de invoering van de eerste coronamaatregelen in maart.

Het einde van het jaar nadert. Traditioneel is dit een tijd om terug te kijken. 2020 was een bijzonder jaar, voor velen gedomineerd door het coronavirus en maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Tijdens periodes van lockdown nam, in landen waar dit nog was toegestaan, het bezoek aan parken, bossen en natuurgebieden vaak toe. Maar kwam dat alleen maar doordat veel andere vormen van vrijetijdsbesteding, zoals café- en bioscoopbezoek, niet mogelijk waren, of voorzag dit natuurbezoek in een diepere behoefte?

Ralitsa ShentovaDoor het thuiswerken brachten velen meer tijd in huis en de directe woonomgeving door dan normaal. Sommige mensen hebben meer groen hun directe woonomgeving dan anderen. Dat begint al bij het wel of niet hebben van een (groene) tuin. Maakt dit ook verschil uit voor hoe men de afgelopen coronaperiode is doorgekomen?

Om dit soort vragen te beantwoorden is een onderzoek gestart. Er is een korte vragenlijst ontwikkeld met vragen over het groen in de woonomgeving, het gebruik van dat groen, en het mentale welbevinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ralitsa Shentova, studente aan Wageningen University. Zij roept iedereen op om deel te nemen aan het onderzoek. Niet alleen mensen die de natuur een warm hart toedragen, maar zeker ook degenen die minder met natuur hebben.

Enquête

  • Open de vragenlijst. Deelname aan het onderzoek vraagt slechts zo’n tien tot vijftien minuten van uw tijd.

Tekst: Jana Verboom & Sjerp de Vries, Wageningen University & Research
Foto's: Ralitsa Shentova