Jongeren willen niet alleen wandelen in de natuur
Provincie Noord-BrabantJongeren gaan het liefst de natuur in voor hun ontspanning en zien een natuurbezoek als een moment van vrijheid. Ook bezoeken jongeren graag de natuur voor hun gezondheid. Door te sporten en te wandelen in de natuur, proberen zij aan hun beweging te komen. Zodra het weer echter tegenzit of de afstand te ver is, haken ze af. Ze zijn ‘over te halen’ om toch de natuur te bezoeken, als ze er langer kunnen blijven vanwege een activiteit of horecabezoek. Door de coronacrisis zijn jongeren vaker te vinden in de natuur, vooral om met familie en vrienden eropuit te gaan.
Veilig afspreken in de natuur
Voor jongeren hebben de coronamaatregelen grote impact op hun bezigheden. Ze werken thuis en volgen hun studies online. Maar het liefst spreken jongeren af met hun vrienden. In het onderzoek spreekt 90 procent van de jongeren hier hun voorkeur voor uit. De natuur biedt de mogelijkheid om dit veilig en op gepaste afstand te doen. Wandelend de natuur in, alleen, met vrienden of met het hele gezin, is dan ook het meest populair bij jongeren. Daarnaast geeft bijna 85 procent van de jongeren aan ook tot rust te komen in de natuur.
Duiding van gebruiksmogelijkheden
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren eerder geneigd zijn om de natuur in te gaan als zij onderweg kunnen neerstrijken bij een (duurzame) horecagelegenheid. Bovendien moeten er voldoende sanitaire voorzieningen zijn. Extra aantrekkelijk wordt de natuur voor jongeren, als er goede wandel- en hardlooproutes zijn aangegeven.
Daarbij geven jongeren aan een manier van duiding te willen hebben van de gebruiksmogelijkheden van de beschikbare natuur. Zo vragen ze om aan te geven voor welke activiteiten het natuurgebied het best geschikt is. Het ene gebied leent zich beter voor een korte wandeling, in het andere gebied zijn bijvoorbeeld interessante routes om te joggen. Of het gebied is juist bij uitstek geschikt om te fietsen, te picknicken, of te chillen.
Daarnaast geven de jongeren aan dat influencers via sociale media een grote invloed kunnen hebben op de populariteit van een natuurgebied. En natuurlijk de mogelijkheid om spannende of mooie selfies te maken.
Projecten van IVN
IVN start dit jaar in het Van Gogh Nationaal Park met verschillende projecten om jongeren actief te betrekken bij de Brabantse natuur. Op basis van de resultaten van het onderzoek van Breda University of Applied Sciences, gaan studenten bij IVN aan de slag om de natuur voor jongeren nog interessanter te maken.
Over Van Gogh Nationaal Park
Van Gogh Nationaal Park is een beweging van overheden, natuur-, landbouw- en erfgoedorganisaties, bedrijfsleven en toerisme in Brabant. Samen zetten deze partners zich in voor de versterking van de natuur, groen dat doorloopt in steden en dorpen en vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio. Zij nodigen ook inwoners en burgerinitiatieven uit om te participeren. Zo bouwt Van Gogh Nationaal Park aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent Van Gogh die in dit gebied opgroeide.
Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh Nationaal Park: "In van Gogh Nationaal Park bouwen we aan het landschap van de toekomst. Dat doen we letterlijk voor de generatie na ons en dus ook het liefst juist samen met hen. Dat deze doelgroep de natuur nu op waarde schat, duidt het belang van een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Daar werken we samen met vijftig partners hard aan, met dezelfde lef en verbeeldingskracht als Van Gogh.”
Meer informatie
- Natuurbeleving van Jongeren (pdf; 3,0 MB)
- Van Gogh Nationaal Park
Tekst: Van Gogh Nationaal Park en provincie Noord-Brabant
Foto's: VisitBrabant, Beeldbank provincie Noord-Brabant
Provincie Noord-Brabant is één van de partners in Van Gogh Nationaal Park