Natuurjournaal 7 november 2020
Nature TodayBosrank is een klimplant die je gemakkelijk kunt herkennen in het Nederlandse landschap. In de zomer valt hij op door zijn grote witte bloemen. Deze bloemen verruilt hij rond deze tijd van het jaar voor vruchten, die een lange uitloper hebben waar veel haren op groeien. De pluizige vruchten liggen als een sluier over andere planten heen. Dit fenomeen is tot laat in de herfst en de winter te zien en valt met name op wanneer andere planten, en de bosrank zelf, hun blad verloren hebben. Bosrank is voornamelijk te vinden in het rivierengebied, Zuid-Limburg en de duinen van Noord- en Zuid-Holland.
Tussen het dichte tapijt van afgevallen bladeren van zomereik, Amerikaanse eik en beuk kan je nu grote heksenkringen van de nevelzwam vinden. Deze paddenstoel staat bekend om deze heksenkringen, die soms wel meer dan tien meter doorsnede bereiken. Het zijn forse, stevige zwammen die vooral voorkomen op de zandgronden. Ze hebben een grijze hoed die bij ouderdom wat bruin wordt. Op die hoed zit vaak een soort poeder. Nevelzwammen verschijnen vaak relatief laat in het seizoen, en hun komst betekent dat het paddenstoelenseizoen snel op zijn einde zal lopen. Heb jij de heksenkringen al in het bos zien staan?
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go; Mike Hirschler, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Josef Laimer, Flickr; Mike Hirschler, Nederlandse Mycologische Vereniging