Plastic in zee

WWF: “Plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen”

WWF Nederland
7-SEP-2020 - Plasticvervuiling in onze oceanen is één van de grootste milieuproblemen van onze tijd. WWF presenteerde vorige week een interactieve kaart die het wijdverspreide plasticprobleem goed zichtbaar maakt. De Global Plastic Navigator laat zien in welke landen een bijzonder hoge hoeveelheid plastic afval in het milieu terechtkomt en via welke rivieren het meeste plastic afval naar de oceanen stroomt.

Schokkende resultaten

Vincent Kneefel, oceanenexpert bij WWF: “De kaart laat de nieuwste wetenschappelijke gegevens zien, waardoor ook de enorme stroom van plastic in zee in een oogopslag zichtbaar is. Het is een overzicht dat varieert van plastic in onze oceanen wereldwijd tot zeer lokale lozingen van plastic via rivieren. Het resultaat is schokkend: plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen.”

Global Plastic Navigator, klik op de kaart om naar de navigator te gaan

Verdrag noodzakelijk

Om de plasticvervuiling te stoppen, roept WWF op tot een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen. De Global Plastic Navigator laat zien welke landen dit soort overeenkomsten steunen, inclusief de lidstaten van de EU en de Afrikaanse Unie. Vincent Kneefel: “Dankzij de kaart kunnen we zien dat de steun voor een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen al behoorlijk groot is. De interactieve kaart stelt iedereen in staat om te zien of hun overheid zich inzet voor dit kader om plastic in zee tegen te gaan. Dit zal ook de druk op de landen die nog aarzelen over de overeenkomst vergroten.”

Plastic in zee

Stop de plasticvervuiling!

De enorme hoeveelheden plastic in de oceanen is een wereldwijd probleem dat alleen door internationale samenwerking kan worden opgelost. WWF voert daarom campagne voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

Help je mee voor een plasticvrije zee? Teken de petitie op WWF.nl/beatplastic.

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Vincent Kneefel, WWF; WWF; Alex Mustard, Nature Picture Library, WWF