Covid-19 en plastic afval

WWF Nederland
17-APR-2020 - Terwijl de meeste mensen thuis zijn en daarmee het coronavirus ogenschijnlijk een schone lucht en heldere rivieren tot gevolg heeft, zorgt het er ook voor dat ons afvalprobleem nog groter wordt dan het al was. Er zijn drie ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat er nog meer plastic in de oceaan terecht komt.

Meer wegwerpplastic

Door het toenemende gebruik van hoogstnoodzakelijke medische uitrustingen (zoals handschoenen, schorten en mondkapjes), huishoudens die aan het hamsteren zijn geslagen en angst voor besmettingsgevaar, is het gebruik van wegwerpplastic de afgelopen weken met maar liefst 111% toegenomen. Bedrijven en steden stellen hun doelen en ambities rondom wegwerpplastic uit uit angst dat hergebruik van bijvoorbeeld draagtassen kan leiden tot besmettingen. Het gebruik van wegwerpplastic zal, zolang het virus rondwaart, alleen maar nog meer worden, omdat het ook een grote rol speelt bij het indammen van het virus.

Plasticvervuiling

Minder recycling

Door deze extra afvalstroom wordt het recyclingsysteem compleet overladen. Al vóór de crisis was het voor recyclingbedrijven lastig om de meer dan 300 miljard kilo aan plastic afval te verwerken (waarvan de helft wegwerpplastic is). Historisch gezien is slechts tien procent van al het plastic ooit gerecycled, en daarmee is het gevolg dat hoe meer plastic we gaan gebruiken hoe meer er uiteindelijk in de oceaan als plastic soep belandt of verbrand wordt (en zo ook in het milieu komt). Doordat de olieprijs dramatisch is gezakt, wordt het ook voor recyclers steeds lastiger om winst te maken op hun product, aangezien ze moeten concurreren met een lagere prijs voor nieuw plastic.

Verhinderde afvalverwerking

De wereld produceert jaarlijks een afvalberg van 2.000 miljard kilo! En daarvan wordt slechts twee derde opgehaald en verwerkt. Dat betekent dat een derde elders gedumpt wordt en deels in de natuur terechtkomt. Het grootste deel van het plastic komt op afvalbergen waar het honderden jaren ligt en gevaarlijke afvalstoffen lekt. Voor de vuilnismannen en -vrouwen die het afval inzamelen, maar ook voor de mensen die van het vinden van plastic op afvalhopen leven, is er een groot risico dat ze hier ziek van worden. Als meer mensen ziek worden, maar ook als het risico hierop groter is, zorgt dat ervoor dat minder afval verwerkt kan worden.

Afvalberg

Plastic Smart Cities

Met plastic afval zien we echter niet meteen de gevolgen, zoals met luchtvervuiling. Uiteindelijk zal vooral de natuur in zee hieronder te lijden hebben. Omdat het juist nu van belang is om te werken aan oplossingen die de circulaire economie stimuleren en afvalverwerking verbeteren, is het positief om te zien dat steden zich aan Plastic Smart Cities blijven committeren. Eerder deze maand heeft de stad Sanya zich als eerste stad in China officieel aangemeld, waarin het de ambitie heeft om een ‘zero-waste’-stad te worden. Verder heeft Amsterdam heeft onlangs de ambitie uitgesproken om in 2030 de helft minder grondstoffen te produceren. Ondanks dat het voor iedereen donkere tijden zijn, zijn er dus ook lichtpuntjes die houvast bieden en hopelijk een voorbeeld zijn voor andere steden om actie te ondernemen.

Meer informatie

Tekst: Vincent Kneefel, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Creative Commons