Haal een frisse neus op je thuiswerkdag of in je staycation
Atlas LeefomgevingDe afgelopen maanden luidde het RIVM-advies: zoveel mogelijk binnenblijven. Dat was niet altijd even makkelijk. Mensen misten het contact met vrienden en familie. En thuiswerken is even leuk, maar verre van ideaal. Als je alleen woont, is zo’n werkdag wel erg stil. En voor mensen met kinderen was het jongleren om alle ballen in de lucht te houden. Werken is vaak lastig te combineren met om aandacht vragende kinderen die je ook nog thuisonderwijs moet geven. En misschien gingen je vakantieplannen ook niet door. Dat kan mentaal en lichamelijk een behoorlijke impact hebben.
Om een stuk ondersteuning te bieden, stelde RIVM Gezond Leven leefstijladviezen op voor het COVID-19 tijdperk. Bewegen is één van de adviezen. Uit onderzoek van het Radboud UMC blijkt dat thuiswerkers door de coronamaatregelen veel minder bewegen en dat ook niet compenseren. En veel van de coronamaatregels zijn versoepeld, maar het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, is nog steeds van kracht. Dus blijf in beweging. Want sporten en bewegen is goed voor de (mentale) gezondheid. En dat is nou juist wat we nu nodig hebben. Eén van de adviezen voor volwassenen is bijvoorbeeld een wandeling van twintig minuten per dag. Maar waar ga je dan heen? Daar hebben wij wel wat tips voor.
Nieuwe kaart: Regionale wandelroutes
Doe inspiratie op met de nieuwe Regionale wandelroutekaart. Deze routes sluiten met wandelknooppunten op elkaar aan. Dit werkt hetzelfde als met de fietsknooppunten. Bij elke wegverandering staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Heel makkelijk dus! Niet meer puzzelen met ingewikkelde beschrijvingen, je hoeft alleen de bordjes met nummers in de gaten te houden. Bijna elke provincie of regio heeft haar eigen netwerk van routes. Stichting Wandelnet bracht alle routes bij elkaar.
Is er een blokkade onderweg of ontbreekt een routebordje? Meld het online. Je kunt ook kaarten en gps-tracks van de routes downloaden op de website van Wandelnet. Het werkt heel simpel: zoek je route en klik op de beschrijving. De kaarten worden steeds automatisch geüpdatet. Wil je de brongegevens inzien, downloaden of in je eigen toepassingen gebruiken? Bezoek dan de routedatabank. Daar vind je ook de contactgegevens voor data-aanvragen.
De corona-regels zijn versoepeld. Maar het is nog steeds belangrijk om anderhalve meter afstand te houden tijdens het wandelen en drukke wandelgebieden te vermijden. Op Natuurmonumenten.nl vind je tips hoe je veilig kunt wandelen. Of bekijk de tips van Wandel.nl en het door hen opgestelde lijstje van wandelroutes in rustige en soms nog onbekende wandelgebieden.
Ga al wandelend op ontdekkingstocht met de Atlas
Het leuke van de Atlas Leefomgeving is dat je kaarten over elkaar heen kan leggen. Maak bijvoorbeeld een combinatie van de wandelroutes met de kaart van Werelderfgoed. Zo kun je bijvoorbeeld kijken welke wandelroutes langs de Stelling van Amsterdam gaan.
Ook een combinatie met de kaart van Rijksmonumenten is leuk. De blauwe bolletjes zijn de Rijksmonumenten. Klik op de ‘i’ in het linkermenu en dan op het bolletje in de kaart om te zien om welk monument het gaat. Ten oosten van Hengelo (Overijssel) vind je bijvoorbeeld Hof Espelo (zie onder). Volgens de Geluksatlas, waar we eerder over schreven, kun je hier heel mooi wandelen. Hof Espelo dateert nog uit de Middeleeuwen. In het oude koetshuis is het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel gevestigd. Je kunt daar terecht voor meer informatie over wandelroutes of een kopje koffie.
Beestjes
Het is goed om tijdens en na het wandelen alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van de eikenprocessierups en/of teken. Brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten geven bij mensen en dieren. Zie je eikenbomen? Wees ervan bewust dat hier rupsen aanwezig kunnen zijn. Draag daarom het liefst lange mouwen en een lange broek om je lichaam te beschermen tegen vallende brandharen. Kijk voor meer tips om jezelf te beschermen op het Kennisplatform Eikenprocessierups.
Ook alertheid op teken blijft noodzakelijk. Twee weken geleden was het de Week van de Teek. Tijdens die week lanceerde Nature Today de teken-App. Het RIVM meldde dat in tien jaar tijd het aantal tekenbeten met ongeveer dertig procent is gestegen. We kunnen er dus niet om heen: doe daarom een tekencheck na je wandeling, want van tekenbeten kun je ziek worden. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis.
Ideeën uit onze ‘Toerist-vanuit-eigen-huis’-challenge
Houd je niet zo van wandelen? Kijk dan eens op onze website voor andere ideeën. Want het goede nieuws is dat veel mensen in de coronatijd hun buurt opnieuw ontdekten én waardeerden. We lanceerden in mei de ‘Toerist-vanuit-eigen-huis’ challenge. We ontvingen hele leuke inzendingen! Het merendeel van de deelnemers ging de tuin of het balkon vergroenen. Win-win, want je verbetert niet alleen de kwaliteit van je woonplek, het ziet er ook nog eens veel leuker uit! Andere deelnemers verplaatsten hun sportieve activiteit naar een gebied met een betere luchtkwaliteit. Of verkenden hun omgeving met een fietsapp-routeplanner. We riepen Lara Peters van Milieu Centraal uit tot winnaar. Zij toverde samen met haar buren de daken in haar buurt om tot groene daken. Lekker wandelen in je pauze als je thuiswerkt of tijdens een staycation – je hoeft in elk geval niet stil te zitten!
Tekst: Dieneke Bijkerk-Schram en Channah Betgen, Atlas Leefomgeving
Foto's: Pixabay (leadfoto: wandelaars), Wandelnet