Biodiversiteitsdata gaan over veel meer dan statistiek alleen
Stichting RAVONDe Rivierrombout achterna
In 1996 vond Ben Crombaghs een uitgestorven libel in de zuiveringsfilters van de energiecentrale bij Nijmegen. Het bleek te gaan om de Rivierrombout. Hoewel de terugkeer vrijwel onmogelijk werd geacht, bleek de soort later in bijna alle rivieren voor te komen. Crombaghs keek op een ongewone manier, met ongewone instrumenten, op een ongewone plek naar ongewone dingen; op die manier is het logisch dat hij een ongewone waarneming deed. Maar wat betekent dit voor onze kennis over de natuur?
Biodiversiteitsdata gaan over veel meer dan statistiek alleen
In het onderzoek van Sander Turnhout wordt de waarneming gevolgd vanaf de taalspelen van Witttgenstein, via veldbiologiepraktijken door data en techniek in de richting van statistisch verantwoorde ecologische monitoring ten behoeve van het natuurbeleid. Het sociaal-wetenschappelijke perspectief laat zien dat data ‘leven’ in een informatie-ecologie die bestaat uit mensen, opvattingen, soorten, technologie en beleid. Biodiversiteitsdata zijn als soorten: ze leven in een omgeving waar ze kunnen gedijen, ga je er te ruw mee om, dan gaan ze dood.
Sander Turnhout is strategisch adviseur SoortenNL en kwartiermaker Healthy Landscape. Op 9 januari promoveert hij op zijn proefschrift over biodiversiteitsdata "Following the River clubtail around. How games and grids transform networks of biodiversity recording and policy." Voorafgaand vindt het symposium “Over de (on)mogelijkheden van citizen science voor het monitoren van insecten” plaats, in de Radboud Universiteit te Nijmegen. Alle geïnteresseerden zijn welkom, opgeven kan via deze link.
Tekst: Sander Turnhout
Foto: Paul Schrijvershof (leadfoto: Rivierrombout)