Tuimelaars in het Marsdiep
24-JUL-2019 - Een unieke waarneming afgelopen vrijdag voor de Noord-Hollandse kust. NIOZ-onderzoeker Jeroen Hoekendijk en collega-onderzoekers van Wageningen Marine Research zagen vrijdagochtend twee groepen van 10 tuimelaars gestaag het Marsdiep, het zeegat tussen Texel en Den Helder, inzwemmen. "Heel bijzonder", zegt Hoekendijk, "want tuimelaars zie je zelden vanaf de kust en zeker niet in zo’n grote groep."

Schotland

Op basis van de door Hoekendijk en collega’s van Wageningen Marine Research gedeelde foto’s en videobeelden van de dolfijnen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen vastgesteld dat het om Schotse tuimelaars gaat. Volgens de Schotse onderzoekers een primeur, want dit is de meest verafgelegen terugmelding van deze groep tuimelaars buiten de Britse eilanden.

Mischief

Alle tuimelaars die langs de Schotse oostkust leven zijn gedocumenteerd in een catalogus. Daarmee hebben de Schotse onderzoekers de tuimelaars in het Marsdiep kunnen identificeren. Zo ook dolfijn ‘Mischief’. Dit volwassen mannetje is te herkennen aan een diepe inkeping aan de wortel van de rugvin.Dolfijn ‘Mischief’ is te herkennen aan een diepe inkeping aan de wortel van de rugvin

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Beelden van de groep Schotse tuimelaars (Video: Jeroen Hoekendijk)

Tekst: Jeroen Hoekendijk, NIOZ en Mardik Leopold, Wageningen Marine Research
Foto: Mardik Leopold
Figuur: Catalogus van de Universiteit van Aberdeen
Video: Jeroen Hoekendijk