Tuinvlindertelling: wordt het weer de atalanta?
De VlinderstichtingUiteraard is het geen wedstrijd, maar het is wel boeiend om de tuinvlindertellingen vanaf 2009 op een rijtje te zetten en te kijken welke soorten de top drie vormden. Het blijkt dan te gaan om zes soorten. De atalanta heeft van die afgelopen zeven jaar maarliefst zes keer de top gehaald. Slechts eenmaal, vorig jaar 2015, was hij ook daadwerkelijk de meest waargenomen vlinder. Het klein koolwitje heeft vijf jaar in de top drie gestaan, maar nog nooit op nummer 1. Dagpauwoog en kleine vos vier jaar, waarvan de kleine vos driemaal de meest gemelde vlinder was, de dagpauwoog maar eenmaal. Twee soorten waren maar een keer bij de meest getelde vlinders. 2009, het eerste jaar van de tuinvlindertelling, was een zeer goed jaar voor de distelvlinder en hij was onbedreigd eerste in die telling. Een andere trekvlinder, gamma-uil, stond in 2013 op de tweede plek.
Als we kijken naar de losse waarnemingen van vlinders op Waarneming en Telmee in de afgelopen dagen, dan gooit de atalanta dit jaar ook weer hoge ogen, maar de distelvlinder lijkt aan een sterke opmars bezig. Ook de dagpauwoog maakt nog wel kans hoewel het lijkt alsof hij zijn piek al gehad heeft. Kleine vos zal geen aanspraak te kunnen maken op een topklassering dit jaar, maar we laten ons graag verrassen.
Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin en veel mensen genieten daar heel erg van. Maar waarom zou je ze tellen? Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. Die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.
Meedoen aan de tuinvlindertelling is een relaxed klusje; je hoeft echt geen expert te zijn! Kijk een kwartier in je tuin en geef door wat je ziet via vlindermee of de jaarrond tuintelling. Je kunt nu ook gratis de ‘Vlindermee’ app downloaden voor Android of voor iOs. Zowel op de site als in de app zitten handige functies om de vlindersoorten te herkennen, waaronder deze prima herkenningskaart (pdf; 0,7 MB).
Tekst: Ineke Radstaat en Kars Veling, beide De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting