Taiwanese rattenslang plant zich voort dankzij microklimaat
NatuurpuntHelemaal als een verrassing kwam het nieuws niet: de voorbije jaren waren al vaker volwassen en jongere exemplaren opgedoken langs de spoorlijn in Kuringen, wat deed vermoeden dat er sprake was van voortplanting. De vondst van zes eieren door spoorwegarbeiders vorige week bevestigt dat vermoeden. België heeft er na de Adder, Gladde slang en Ringslang een vierde slangensoort bij.
Wellicht gaat het om meer dan een toevalstreffer en zal de populatie de komende jaren verder groeien. In de koelere Vlaamse natuur zou de rattenslang geen kans maken om zich voort te planten, maar de warmtecondities vlak bij de sporen of vlak bij een stadskern, waar de temperatuur altijd enkele graden warmer is, sluiten dichter aan bij de natuurlijke levensomstandigheden voor de soort. Het uitblijven van strenge winters is voor de koudbloedige dieren wellicht ook een goede zaak. Ook voedsel vinden in onze contreien blijkt geen probleem. In zijn natuurlijke habitat heeft de slang vleermuizen op het menu, hier stellen ze het met muizen en ratten.
Naast onze inheemse slangensoorten zijn er in Vlaanderen ook heel wat populaire terrariumdieren, die nu en dan weten te ontsnappen. Elke zomer worden exotische slangen gemeld in woonwijken en natuurgebieden. Ook dieren die in een opwelling werden gekocht, worden regelmatig gedumpt in de vrije natuur. Omdat het doorgaans gaat over erg kleine aantallen, leidt dit bijna nooit tot vestiging van populaties. Ondanks het feit dat slangen maanden zonder eten kunnen, hebben ze de grootste moeite om voldoende voedsel te vinden, ontbreken soortgenoten om zich succesvol voort te planten en overleven slechts weinig van deze koudbloedige dieren onze winters.
De vondst van een Taiwanese rattenslang in 2006 in Hasselt viel in eerste instantie ook onder de noemer 'ontsnapt exemplaar'. Omwille van haar mooie tekening en kleuren is ze een veel voorkomend reptiel in de dierenhandel. Intussen werd door het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek al een twintigtal exemplaren van de soort opgehaald in Kuringen. De herkomst van de dieren lijkt terug te leiden naar een Limburgse terrariumzaak, de meeste exemplaren werden gevonden in een straal van 500 meter rond de zaak.
Reden tot paniek is niet direct nodig. De Taiwanese rattenslang is een niet-giftige wurgslang die nooit een mens zou aanvallen. In het wild eet deze slang ratten, muizen, kleinere vogels, hagedissen en padden. De impact van de rattenslang op de inheemse biodiversiteit lijkt op dit moment nog beperkt en zeer lokaal. De rattenslang kan gemiddeld 1,5 tot 2,5 meter lang worden en komt veel voor in Oost- en Zuidoost-Azië.
Tekst: Peter Engelen, Natuurpunt
Foto: Michiel Aerts