Bleke rog in Noordzee
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Op vrijdag 12 juni ving de viskotter TX68 juist ten noordwesten van de Engelse Banken een vreemde rog. Het dier was een stuk bleker dan de roggen die de vissers normaal vangen. Toch dachten ze meteen aan een gevlekte rog. Arthur Oosterbaan van Ecomare kon dat aan de hand van een foto bevestigen. Gevlekte roggen mogen worden aangeland.
Verschillende soorten
In de Noordzee komen zo'n tien verschillende soorten roggen voor. Kleine soorten, zoals de gevlekte rog, de stekelrog en de sterrog, kom je hier het vaakst tegen. De grootste soort rog uit de Noordzee, de vleet, is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw steeds zeldzamer geworden.
Kwetsbaar
Roggen liggen een belangrijk deel van de dag op de bodem van de zee, vaak bedekt met een dun laagje zand. Platvissen, zoals schol en tong, doen dat ook. Een rog loopt dus een behoorlijk risico om in een platvisnet terecht te komen. Daar komt bij dat roggen pas op late leeftijd geslachtsrijp worden en maar weinig nakomelingen produceren. Door deze samenloop van omstandigheden is een aantal soorten roggen in de Noordzee zeldzaam geworden.
Bescherming
Sommige soorten roggen zijn beschermd op basis van Europese regels, andere op basis van de Nederlandse Visserijwet of de Flora- en Faunawet. De Noorse rog, de witte rog, de vleet, de grootoogrog, de sterrog en golfrog mogen door de vissers absoluut niet aan land worden gebracht. Doen ze dat wel, dan wacht een flinke boete. Natuurlijk is het het mooist als de roggen na de vangst weer levend overboord kunnen, maar ook de roggen die het avontuur in het visnet niet hebben overleefd moeten terug in zee.
Herkenning aan boord
Het komt vaker voor dat roggen kleurvariaties vertonen. Ook zijn er enkele soorten die met elkaar kunnen kruisen. Soms is het dus best lastig om aan boord al vast te stellen wat voor rog er gevangen is. Zo'n bleke gevlekte rog zou op basis van de kleur verward kunnen worden met een kleinoogrog of een, beschermde, blonde rog.
Handreiking
Afgelopen najaar ving de HD70 een grote vleet van wel 2,18 meter lang. Schipper en bemanning waren onbekend met de regels rond deze soort. Zij brachten de spectaculaire vangst aan wal, verkochten hem aan een vishandelaar die voor een paar dagen een geweldige bezienswaardigheid in zijn kraam had. Maar er volgde wel strafrechtelijke vervolging. Naar aanleiding van dit voorval hebben Ecomare, Sportvisserij Nederland en de Elasmobranchenvereniging een middenkatern voor Visserijnieuws samengesteld over de streng beschermde haaien en roggen die je in de Noordzee kunt vangen. Visserijnieuws is een vakblad voor de visserijsector dat bijzonder goed gelezen wordt.
Verder lezen
Lees meer over roggen in de encyclopedie van Ecomare. Op de site van Ecomare is een pdf-versie van het middenkatern over streng beschermde haaien en roggen (0,6 MB) verkrijgbaar.
Tekst: Ecomare
Foto's: TX68; Oscar Bos, Ecomare