Het stukje spitssnuitdolfijnschedel, zo’n 2 miljoen jaar oud.

Oeroud stukje bot van spitssnuitdolfijn opgevist

Ecomare
25-DEC-2014 - Een leuke ontdekking! Een stuk bot dat Ecomare in oktober kreeg, blijkt een stukje schedel van een spitssnuitdolfijn te zijn. Het bot is versteend, en daarom waarschijnlijk vroeg Pleistoceen, zo’n 2 miljoen jaar oud. Ecomare kreeg het botje van de familie Vonk. De bemanning van hun viskotter, de TX1, had het dit jaar opgevist in de Noordzee, voor de Engelse kust.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een leuke ontdekking! Een stuk bot dat Ecomare in oktober kreeg, blijkt een stukje schedel van een spitssnuitdolfijn te zijn. Het bot is versteend, en daarom waarschijnlijk vroeg Pleistoceen, zo’n 2 miljoen jaar oud. Ecomare kreeg het botje van de familie Vonk. De bemanning van hun viskotter, de TX1, had het dit jaar opgevist in de Noordzee, voor de Engelse kust.

Onbekend
Adrie Vonk, de vader van schipper Cor Vonk van de TX1, is een enthousiast bottenverzamelaar, met name van walvisachtigen. Toen hij het opgeviste botje aan Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan gaf, wisten ze geen van tweeën wat het precies was. Arthur nam het daarom mee naar de studiedag van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en de Werkgroep Tertiaire en Kwartaire Geologie in Naturalis in Leiden op 13 december.

Het stukje spitssnuitdolfijnschedel, zo’n 2 miljoen jaar oud. Aan de sponsachtige structuur is te zien dat het om een walvisbot gaat (foto: Ecomare)

Spitssnuitdolfijn
De deskundigen die bij de studiedag aanwezig waren vermoeden dat het een stuk van de schedel van een soort spitssnuitdolfijn is. Ondanks de verstening is het sponsachtige karakter van walvisbotten aan het fossiel nog wel te zien. Bij vergelijking van het botstuk met de schedel van de spitssnuitdolfijn in de Walviszaal van Ecomare, bleek het een stuk bot in de buurt van het blaasgat te zijn. Het is niet te zeggen om welke soort spitssnuitdolfijn het gaat.

Conservator Arthur Oosterbaan toont in de Walviszaal bij Ecomare de locatie van het stukje bot bij het moderne skelet van een spitssnuitdolfijn (foto: Ecomare)

Heel lang geleden
Spitssnuitdolfijnen komen al meer dan 30 miljoen jaar, vanaf het Midden-Oligoceen, op aarde voor. Fossielen van deze diergroep uit het vroege Pleistoceen zijn in het Noordzeegebied wel vaker gevonden, onder andere in de Westerschelde. In die tijd was het Noordzeegebied grotendeels zee. De barre ijstijden, waarbij de Noordzee helemaal droogviel, moesten nog komen. Uit dezelfde tijd en in het zelfde gebied, voor de Engelse kust, halen vissers ook wel versteende botten van landdieren op, zoals de reusachtige zuidelijke mammoet, verschillende soorten neushoorns en herten, en zelfs sabeltandkatten. Daarvan heeft de TX1 ook een bot opgevist, dat in Ecomare tentoongesteld is geweest.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over spitssnuitdolfijnen en over de geschiedenis van de Noordzee.

Tekst en foto: Ecomare