Zeer zeldzame hooiwagen gevonden in Zuid-Limburg
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]
In het Onderste Bos in Zuid-Limburg is onder een stuk hout de zeer zeldzame hooiwagen Paranemastoma quadripunctatum gevonden. Dit dier bevond zich in de bosrand in een natuurgebied van ARK Natuurontwikkeling.
De Paranemastoma quadripunctatum heeft zijn naam niet mee, deze hooiwagen heeft nooit een Nederlandse naam gekregen en moet het nu doen met een lange, bijna niet uit te spreken wetenschappelijke naam. Toch is het een mooi en opvallend diertje. Veel mensen zien hooiwagens als een klein, bruinig bolletje met gigantisch lange poten. Deze hooiwagen ziet er een stuk spectaculairder en feller gekleurd uit dan de hooiwagens die iedereen zo goed kent. Dit beestje, met een lijfje van ongeveer 4 à 5 millimeter, is namelijk zwart van kleur met vier gele, meestal met elkaar verbonden vlekken. Op hun rug hebben ze zes bobbels en ze hebben veel kortere poten dan de meeste hooiwagens.
De Paranemastoma quadripunctatum heeft in Nederland nog 4 verwante soorten. Deze soorten zijn allemaal een stuk kleiner. Ze zijn geheel zwart of hebben 2 vlekjes op hun rug en er is zelfs een bruinig familielid.
Het leefgebied van de Paranemastoma moet een hoge luchtvochtigheid hebben. Vaak vindt hij deze omstandigheden in bossen met een flinke strooisellaag en een goed ontwikkelde kruidlaag. De strooisellaag en planten zorgen ervoor dat er voldoende vocht wordt vastgehouden en voor de hooiwagen beschikbaar blijft. Ook de temperatuur stijgt minder snel op deze vochtige plekken. Hier vindt Paranemenastoma volop voedsel zoals springstaartjes, mijten en potwormen.
In Nederland is deze hooiwagen erg zeldzaam en komt alleen voor in de lijn ten oosten van de Maas. Er komen vooral meldingen uit de Achterhoek en Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg is hij te vinden in verschillende bossen met ondergroei waaronder dus in het Onderste Bos. Al zijn deze hooiwagens best groot en hebben ze opvallende kleuren, ze zijn niet makkelijk te vinden. Een paar boomstronken of stenen omdraaien maakt de kans om deze soort te vinden een stuk groter. Zit er geen Paranemenastoma onder? Dan zijn er vaak meer dan genoeg geleedpotigen om toch een tijd bezig te zijn met het ontdekken van de verborgen wereld in de bosbodem!
Bekijk op Waarneming.nl de waarnemingen van Paranemastoma quadripunctatum.
Tekst en foto’s: Robin Kraaij