Onderzoek naar de waterkwaliteit bij de koraalriffen op Bonaire
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Er is onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit op 11 locaties op Bonaire. In het zuidelijke en het centrale deel van de westkust werden de hoogste concentraties nutriënten gevonden. Sommige indicatoren overschreden de milieu-drempelwaarden voor eutrofiëring, zo staat te lezen in een artikel in Marine Pollution Bulletin.
Het koraalrif bij Bonaire wordt beschouwd als een van de beste bewaarde riffen in het Caraïbisch gebied, maar het wordt geconfronteerd met allerlei bedreigingen, waaronder eutrofiëring. Door deze overmaat van voedingsstoffen in het water, kan de biodiversiteit van een gebied sterk afnemen.
Indicatoren gemeten langs westkust Bonaire
Gedurende meerdere jaren is aan de hand van een aantal indicatoren de waterkwaliteit gemeten aan de westkust van Bonaire. Dit onderzoek resulteerde in 834 gegevenspunten, waarbij verschillende indicatoren tekenen van eutrofiëring gaven. Bij de zuidelijke locaties en bij steden werden de drempelwaarden van stikstof overschreden. Dit kan een gevolg zijn van lekken van pekel vanaf zoutpannen en de uitstroom van rioolwater in zee. Chlorofyl-a en fosfor lieten een toename zien. Het ziet ernaar uit dat deze indicatoren voor eutrofiëring de drempelwaarden zullen blijven overschrijden. Dit is een reden tot bezorgdheid en daarom is het belangrijk om vervolg te geven aan deze eerste monitoringen.
Tekst: IMARES Wageningen UR
Foto: V.C.Vulto, GNU-FD-licentie