Zonnebloem

Zonnebloemen aan zee

Ecomare
17-JUL-2014 - 'Het lijkt wel of iemand een zakje zonnebloemzaad heeft verloren,' zeiden de Texelse zusjes Blanca en Annabel verbaasd. Bij het strandje van de Mokbaai op Texel vonden ze tientallen planten, waarvan er een al bloeide. Een zonnebloem! Die verwacht je niet zo dicht aan de kust! Aan de plaats waar de planten groeiden kon je zien dat de zaden waren aangespoeld. Ze stonden allemaal in de vloedlijn.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

"Het lijkt wel of iemand een zakje zonnebloemzaad heeft verloren," zeiden de Texelse zusjes Blanca en Annabel verbaasd. Bij het strandje van de Mokbaai op Texel vonden ze tientallen planten, waarvan er één al bloeide. Een zonnebloem! Die verwacht je niet zo dicht aan de kust! Aan de plaats waar de planten groeiden kon je zien dat de zaden waren aangespoeld. Ze stonden allemaal in de vloedlijn.

Aangespoeld
De bloeiende zonnebloem Foto: EcomareOp Texel groeien op het waddenstrandje Ceres en op de strandvlakte van de Hors ook een paar zonnebloemen in het aanspoelsel. Het betekent dus, dat ze over zee naar Texel zijn gedreven. Zonnebloemzaad blijft drijven, probeer het maar eens in de wasbak. Vrachtschepen vervoeren heel wat zonnebloempitten. Ze dienen als veevoer, voor zonnebloemolie en voor gebruik in de keuken. Een schip moet het zaad hebben verloren. Omdat er een beetje zoet water vanuit de duinen naar het strandje is gestroomd, konden de planten ontkiemen en zelfs gaan bloeien.

De zonnebloemen in het aanspoelsel op de zeedijk (foto: Ecomare)

Kokosnoot
Veel planten die dicht bij water groeien, maken van de waterstroom gebruik voor de verspreiding van hun zaden. De bekendste is de kokosnoot. Die kan maandenlang drijven en hele oceanen oversteken. Bij ons zorgen zeekool en zeeraket zo voor hun voorplanting. De meeste zonnebloemzaden kunnen niet zo lang drijven als echte drijfzaden. Ze zullen het op het strand ook vast niet zo lang volhouden. Wanneer het in de herfst gaat stormen en de zee de planten overspoelt, gaan ze dood.

Zeeraket heeft echte drijfzaden (foto: Ecomare)

Tekst en foto's: Ecomare