Eekhoornkalender maart: knaagsporen
ZoogdierverenigingBericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]
Mensen vinden het altijd leuk om eekhoorns te zien. Ze zijn echter niet in alle gebieden zo eenvoudig waar te nemen. In woonwijken en parken zijn eekhoorns vaak eenvoudig te zien, omdat ze daar aan mensen zijn gewend en zelfs vrij vertrouwelijk kunnen worden als ze gevoerd worden. Op andere plekken kun je ze vinden door op zoek te gaan naar sporen.
Zelf kom ik wekelijks op de Veluwezoom, ver van woonwijken. Als ik een keer per jaar een eekhoorn zie mag ik blij zijn. Dat ze er toch zitten blijkt als je op zoek gaat naar sporen. Sneeuw is daar ideaal voor, maar helaas is er geen sneeuw deze winter. Vorige winter was sneeuwrijk en konden op veel plekken op de Veluwezoom sporen worden gevonden. Maar ook zonder sneeuw zijn eekhoorns op te sporen. De vraatsporen van eekhoorns aan dennenappels en sparrenkegels zijn karakteristiek en alleen te verwarren met knaagsporen van muizen. Ze knagen de schubben weg om bij de olierijke zaden te komen. Muizen knagen de schubben echter veel netter weg (waarschijnlijk vanwege hun kleinere tanden) en als het knaagwerk door eekhoorns is gedaan dan zie je veel meer rafels aan de overgebleven as van dennenappel of sparrenkegel achterblijven. Soms eten eekhoorns op de grond en dan ligt alles dicht bij elkaar, zoals dat ook te zien is bij muizen. Maar eekhoorns knagen ook geregeld aan deze appels en kegels in de boomkroon en dan liggen de afgeknaagde schubben verspreid over een groter gebied en dat is daarmee typisch voor eekhoorns.
2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandeeekhoorn.nl.
Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Dick Klees, Studio Wolverine