Maag- en darminhoud dode vinvis vertelt meer over herkomst
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
De dode vinvis die op 20 augustus 2014 in de Noordzee dreef bij Katwijk is mogelijk in botsing gekomen met een schip en op de boeg meegetransporteerd naar Nederland. Nader onderzoek van de darm- en maaginhoud, uitgevoerd door medewerkers van IMARES Wageningen UR, zal meer vertellen over waar het dier vandaan komt.
Botsing is waarschijnlijk doodsoorzaak
Mardik Leopold van IMARES rapporteert over de eerste uitslagen: "Het betreft een Gewone vinvis (Balaenoptera physalus), volgens Naturalis een mannetje van 16 meter en 84 centimeter lang. Het dier lijkt acuut gestorven, mogelijk door een botsing met een schip. Het leek overigens gezond maar hiernaar loopt nog nader onderzoek. Het dier zat goed in zijn vlees en in zijn spek en had halfverteerd krill in maag en darmen (had dus tot kort voor zijn dood nog gegeten en dit voedsel komt buiten de Noordzee voor).
Details worden nog onderzocht
Het hele beeld past goed op een botsing met een schip in het normale leefgebied van de soort (bijvoorbeeld: Golf van Biskaje), gevolgd door een snel transport op de boeg van het schip, bijvoorbeeld naar de havenmond van Rotterdam, dit overeenkomstig enkele recente eerdere gevallen. Maar allerlei details rond dit laatste geval moeten nog worden uitgezocht dus deze inschatting is nog geenszins zeker."
Aanlanding bij Katwijk
Het grote kadaver, dat ronddreef voor de kust van Katwijk en daardoor een obstakel zou kunnen vormen voor de scheepvaart, werd in overleg met de Kustwacht naar het strand gesleept. Daar konden experts van IMARES, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Naturalis het dier verder onderzoeken.
Tekst en foto's: IMARES Wageningen UR