Egels als aas en aaseter
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]
Ondanks dat het nachtdieren zijn, behoren egels tot de meest waargenomen zoogdieren in Nederland. Ook voor de camera’s van Dood Doet Leven scharrelen ze met regelmaat rond. De egels blijken profijt te hebben van dode dieren in de natuur.
Egel en kadavers
Het is bekend dat egels aas eten. De meeste egels die worden vastgelegd door de camera’s van Dood Doet Leven eten echter geen aas. Als insecteneters hebben ze vooral belangstelling voor insecten en hun larven die in en op kadavers leven. Kadavers trekken bijvoorbeeld grote aantallen kevers aan waar egels zich weer tegoed aan doen. Dood dierlijk materiaal en grote aantallen insecten(larven) zijn namelijk erg geschikt om de benodigde reserves voor de winterslaap op te bouwen. Meer dode dieren in de natuur maken de overwintering van egels dus gemakkelijker.
Dode egels
Veel egels gaan dood in het verkeer. Volgens de Zoogdiervereniging worden jaarlijks 100.000 tot 300.000 egels dood langs de kant van de weg gevonden. Maar niet alleen in het verkeer sterven veel egels. Tijdens een lange, strenge winter duurt hun winterslaap langer, waardoor hun jongen later in de zomer worden geboren. Egels beginnen hun winterslaap meestal in november, maar veel van de jonge egeltjes hebben dan nog niet genoeg reserves opgebouwd voor zo’n lange slaap en overleven de strenge winter niet.
De dode egels zelf vormen dan ook weer een voedselbron voor andere dieren. Voor roofdieren is het ook veel gemakkelijker om dode egels te eten dan levende; als egels in gevaar zijn, rollen ze zich op en dan is het wel erg lastig en pijnlijk om door hun stekelige vel heen te komen!
Egels blijken dus multifunctionele dieren te zijn en de bekende en ‘o zo schattige speldenkussens’ vervullen daarmee een belangrijke rol in de natuur: ze zijn zowel aas als aaseters!
Tekst: Bart Beekers, ARK Natuurontwikkeling en Elke Wenting, stagiair bij Dood Doet Leven
Foto en film: ARK Natuurontwikkeling