Konik en Hooglander snoepen verschillend van houtige gewassen
FREE NatureBericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]
Net als kinderen met een snoeptrommel, eten grote grazers het liefst het meest eiwitrijke en voedzame voedsel, oftewel mals groen gras. Maar juist dit gras groeit nu niet meer. Grote grazers als rund en paard gaan nu opzoek naar alternatieven. Paarden eten nu meer van boombast, runderen van takken en twijgen. Maar ook de soorten waarvan ze eten verschillen.
In het najaar van 2012 heeft studente Nathalie van den Berg onderzoek gedaan naar het terreingebruik van Schotse Hooglanders en Koniks op de Landtong Rozenburg. Haar onderzoek toonde onder andere aan dat runderen en paarden hier vanaf begin november hun dieet gaan aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Beide soorten gaan dan meer eten van houtige gewassen. Toch eten ze niet hetzelfde.
Paarden eten tot begin november nauwelijks van houtige gewassen. Daarna hebben ze een sterke voorkeur voor het eten van boombast. Met name de soorten populier en witte abeel zijn favoriet.
Runderen daarentegen eten het gehele jaar door van houtigen. Tot begin november snoepen ze graag van de takken en bladeren van de wilg. Bekend is dat hier stoffen in zitten die lijken op stoffen uit onze aspirines. Deze zachthoutsoort gaat dan ook smakelijk naar binnen.
Vanaf begin november stappen runderen over op andere soorten houtigen. Op de Landtong Rozenburg zijn dit onder andere braam, duindoorn, olijfwilg en els. Andere soorten zijn wel aanwezig, maar alleen in lage aantallen. Wel is het zo dat de runderen hier zich blijven concentreren op het eten van takken en twijgen en dus nauwelijks bast eten.
Begrazing met zowel rund als paard levert uiteindelijk een ander landschapsbeeld op, dan wanneer slechts één van beide soorten aanwezig zou zijn. Door voedselconcurrentie in de wintermaanden stappen beide soorten over op andere alternatieve voedselbronnen. Grote vraag blijft dan hoe het systeem verder zou veranderen wanneer er ook soorten als edelhert, eland of wisent zouden leven? De Landtong Rozenburg is helaas te klein om al deze soorten te huisvesten.
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Afbeeldingen: Nathalie van den Berg, studente InHolland Delft
Foto: Roeland Vermeulen, FREE Nature