Truffels in Vlaanderen: niet zeldzaam en niet lekker
Bericht uitgegeven door Universiteit Gent [land] op [publicatiedatum]
Uit een onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt dat er in Vlaanderen minstens 43 soorten truffels en truffelachtigen voorkomen. Zij die nu al beginnen watertanden, moeten we teleurstellen. Het merendeel van de Vlaamse truffels is niet bruikbaar voor consumptie. En als er dan wel al eens een truffel wordt gevonden die eetbaar is, dan is die nauwelijks groter dan een erwt.
Truffels zijn alom gekend als een gegeerd en duur culinair product. Niet die van chocolade, maar de paddenstoelen die hun vruchtlichamen (half)ondergronds vormen. De Zwarte truffel (Tuber melanospermum) is een commerciële topper die dan ook vaak wordt 'zwart goud' wordt betiteld. In 2007 werd een 1,5 kg wegende Witte truffel (Tuber magnatum) verkocht voor maar liefst 430.000 euro. Dit was meteen de duurste truffel ooit. Maar dergelijke ondergrondse schatten werden in Vlaanderen nog nooit gevonden.
Wie de Vlaamse truffels wel lust is de Rode eekhoorn. Door analyse van de maaginhoud van eekhoorns die sneuvelden in het verkeer werd al heel wat info verkregen over truffelsoorten die in Vlaanderen voorkomen. In kader van een masterthesis aan de Universiteit van Gent vond Dieter Slos vier nieuwe truffelsoorten voor Vlaanderen. Op enkele soorten na, zijn truffels in Vlaanderen veel minder zeldzaam dan algemeen wordt aangenomen.
De beste gebieden om in Vlaanderen ondergronds groeiende zwammen in te zamelen, zijn meestal vrij vochtige bossen, al dan niet met een kruidige vegetatie. Er werden regelmatig truffels gevonden in bossen met populier en een ondergroei van brandnetel. Daarnaast lijken ook aangelegde parken een geschikte groeiplaats. Zo werden er in één park maar liefst zeven soorten gevonden. Opvallend: in hetzelfde biotoop werden vaak ook bekerzwammen (Peziza sp.) gevonden. Kalkminnende truffelsoorten werden door Dieter Slos niet aangetroffen, hoewel veel kalkrijke gebieden (Brugge, Blauwe Toren en Berg, Torfbroek) werden onderzocht.
Omdat de meeste truffels die in Vlaanderen groeien boombegeleidende soorten zijn, is de aanwezigheid van geschikte gastheren cruciaal. Vooral Hazelaar lijkt een uitermate geschikte gastheer voor truffels. Ook populier, linde en eik gaan dikwijls een associatie aan met truffels. Zoektochten onder beuk en coniferen leverden beduidend minder op.
Wie meer wil weten over dit onderzoek is welkom op 16 maart op de mycologendag van KVMV in Hasselt, waar Dieter zijn onderzoek zal toelichten. Wie zelf een truffel vindt en wil weten om welke soort het gaat, mag steeds contact opnemen met Dieter Slos.
Tekst: Dieter Slos, Universiteit Gent
Foto's: Dieter Slos & Wim Veraghtert