Klimop bloeit en lokt
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Klimop is een geweldige tuinplant. Altijd groen en een van de weinige planten die nog tot laat in het jaar bloeit. De eerste bloemen verschijnen nu en dan zijn er ook direct vlinders op aanwezig. Dat kan doorgaan tot in december.
Uiteraard moet het wel een beetje warm en het liefst ook zonnig zijn, maar dan is het zeker nuttig om de klimop aan een nader onderzoek te onderwerpen. De bloemen zijn erg in trek bij allerlei insecten. Je ziet er veel zweefvliegen op en de laatste hommels. Ook als je nu nog dagvlinders wilt zien, moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, dus de klimop is toch een ware kroeg voor met name atalanta, distelvlinder, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. Er zijn niet meer zo veel vlinders momenteel, maar de soorten die nog vliegen hebben veel nectar nodig: de brandstof waarop ze leven. De atalanta vliegt de komende weken nog richting Zuid-Europa en kan dus wel wat brandstof gebruiken. De distelvlinder, die dit jaar trouwens maar heel weinig aanwezig was, moet zelfs nog naar Noord-Afrika en heeft daar natuurlijk ook enorm veel energie voor nodig. De gehakkelde aurelia, kleine vos en dagpauwoog moeten een voorraad aanleggen voor in de winter. Ze blijven hier en gaan in winterslaap en zullen maanden niet eten.
Veel minder bekend wellicht is dat klimop ook ’s avonds en ’s nachts druk wordt bezocht! Als het donker wordt komen nachtvlinders af op de nectar in klimop. Toen de eerste klimop in bloei kwam vorige week zaten er direct de eerste avond al een huismoeder en een vierkantvlekuil op te drinken! De herfstuilen en winteruilen komen de komende weken ook weer tevoorschijn. Agaatvlinder, roesje en volgeling, ook alle drie nachtvlinders, kun je er op tegenkomen. Als het niet vroegtijdig heel koud wordt kan klimop tot in december blijven bloeien en tot die tijd kun je er dieren op vinden. Behalve vlinders kun je in het donker ook pissebedden, oorwurmen, hooiwagens en sprinkhanen tegenkomen. De zuidelijke boomsprinkhaan bijvoorbeeld doet zich graag te goed aan de nectar en ook deze is nog tot in november actief.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting