Het is goed eieren zoeken rond de Kerstdagen
Stichting ANEMOONBericht uitgegeven door Stichting ANEMOON [land] op [publicatiedatum]
De Paasdagen staan er om bekend maar rond de Kerstdagen is het ook goed eieren zoeken. Daarvoor moet je dan wel onder de golven van onze kustwateren gaan kijken. Op dit moment zijn al talloze zeedonderpadden begonnen aan hun jaarlijkse voortplantingscyclus. Er zijn recent door sportduikers reeds meerdere einesten met duizenden glanzend rode eitjes aangetroffen in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Slakdolf, Snotolf en wulken zullen nu ook snel volgen met hun ijskoude legsels.
De Groene en de Gewone zeedonderpad zijn er ook dit jaar weer als eerste bij om het ijskoude voortplantingsseizoen van de winter in te luiden. Zij gebruiken bij voorkeur de winter om hun eieren af te zetten en te bevruchten omdat in het ijskoude zeewater eventuele predatoren die het op hun kroost gemunt kunnen hebben, dan verlamd door de kou niet bijster actief zijn. Daardoor kunnen deze vissen nu relatief eenvoudig hun legsels beschermen.
De einesten die Gewone zeedonderpadden nu op onder andere oesters en stenen op de bodem van onze kustwateren afzetten, hebben een karakteristieke rode glanzende kleur. Die van de Groene zeedonderpad zijn lichtgroen. Meerdere sportduikers hebben recent deze einesten al weer aangetroffen.
De Slakdolf en Snotolf zijn ook vissen die deze koude periode gaan benutten om hun jaarlijke voortplantingsritueel uit te voeren en hun eitjes op de bodem af te zetten. En de Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van de kustwateren, is nu waarschijnlijk ook al bezig om zijn eerste eikapsels te produceren.
Al met al zijn er nu waarschijnlijk veel meer eitjes in onze kustwateren te vinden dan wij met zijn allen met de afgelopen paasdagen hebben gegeten. OK, het zijn geen geverfde kippeneieren maar daarom zijn ze niet minder mooi en ook erg leuk om naar te zoeken. Er is nog een groot verschil met de Paaseieren. Deze eitjes laten we gewoon liggen als we ze gevonden hebben, Dan kunnen we over circa vier weken de eerste geboortes van een nieuwe generatie zeedonderpadden aanschouwen. De beschuiten en de muisjes staan er al klaar voor.
Op de website van Peter van Rodijnen staat een leuke video waarop de einesten en de broedzorg van Zeedonderpadden zijn te zien.
Tekst: Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon
Foto's: Astrid Vis