Zijn Overijssel, Flevoland en Friesland saai?
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
In het project NLinbeeld wordt elk van de 36.000 kilometerhokken in Nederland door vrijwilligers op de foto gezet in de vier windrichtingen. Na drie jaar zijn we al flink op weg, maar een paar provincies blijven opvallend achter.
Op de website van NLinbeeld zijn al meer dan 44.000 foto’s van Nederlandse kilometerhokken opgenomen en 1,8 miljoen (!!) keer zijn er al foto's bekeken, een geweldig resultaat. Meer dan 30% van het hele Nederlandse grondgebied is zo al door vrijwillige fotografen vast gelegd op een gestandaardiseerde methode, die dus over een aantal jaren op exact dezelfde manier kan worden herhaald.
Noord-Brabant, zeker geen kleine provincie, spant de kroon. Zestig procent van alle kilometerhokken is al gefotografeerd en opgestuurd. Maar ook Noord-Holland scoort buitengewoon goed. Meer dan de helft van alle kilometerhokken staat al op de website. In Utrecht en Zuid-Holland zijn de fotografen ook goed bezig, want deze provincies zitten boven het gemiddelde van 31%. Maar er zijn ook achterblijvers. Zo zijn uit Overijssel maar buitengewoon weinig foto’s, nog geen 10%, ingestuurd. Ook Friesland en Flevoland komen niet aan de 15%. Waar ligt dat aan? Zijn het saaie provincies of zijn er gewoon minder fotografen?
De laatste decennia is er erg veel veranderd in het Nederlandse landschap en de volgende decennia zal dat proces zich nog sneller voltrekken. Een deel van die veranderingen kun je door vergelijking van topografische kaarten en door statistieken vaststellen. Maar een belangrijk deel van die veranderingen krijg je zo niet helder. Daarom is de stichting Saxifraga in 2011 gestart met het project NL in Beeld. De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland ten minste vier foto’s te maken volgens een gestandaardiseerde methode, die goed is beschreven in de handleiding. Hierdoor zijn de foto’s onderling goed vergelijkbaar, maar krijg je ook betere vergelijkingsmogelijkheden als over tien jaar dezelfde methode wordt gevolgd. Iedere fotograaf kan meedoen en op de website kun je kijken welke kilometerhokken in jouw omgeving nog niet zijn gefotografeerd. Deze kun je (na aanmelding) claimen en vervolgens fotograferen. We hopen dat vooral de Overijsselse, Friese en Flevolandse fotografen veel hokken zullen claimen. Zo saai zijn die provincies toch niet? Ga naar de site en meld je aan!
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met SOVON en De Vlinderstichting. Alle foto’s worden op de website geplaatst en zijn voor iedereen toegankelijk en vrij te gebruiken.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting