Jonge oehoe's doen het goed in de Oehoevallei
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Het gaat goed met de nieuwe bewoners van de Oehoevallei op de Sint-Pietersberg. Deze vallei is sinds 1997 bewoond door de oehoe. Dit voorjaar heeft een oehoe-paartje dat de vallei bewoont minimaal drie uilskuikens gekregen.
De kersverse ouders doen er alles aan om er voor te zorgen dat de jonge uilen straks sterk genoeg zijn om op eigen benen te staan. De jongen moeten namelijk aan het eind van deze zomer uitvliegen. Dan moeten ze het zien te redden in de natuur zonder het toeziend oog van vader en moeder oehoe.
Bijzondere uil
De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn herkenbare roepgeluid. Mannetjes worden gemiddeld zestig tot 64 centimeter hoog en hebben een spanwijdte van 165 tot 190 centimeter. De maximale leeftijd is zeventig jaar. De oehoe is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke hoofd met geen enkele andere uilensoort in Europa te verwarren. Oehoes zijn echte nachtvogels, die overdag ook goed kunnen zien.
Broeden en de jongen weerbaar maken
Dat het oehoe-paar op de Sint-Pietersberg drie en mogelijk zelfs vier jongen heeft gekregen is heel bijzonder. Een oehoe-vrouwtje kan namelijk maximaal vier eieren leggen, en zij broedt alleen. Het nest van de oehoes van de ENCI-groeve ligt in een nis.
Het oehoemannetje doet overigens zeker wel iets tijdens de broedperiode! Hij speelt namelijk voor, tijdens en na het broeden een belangrijke rol, want hij voorziet het vrouwtje dan van voedsel. Oehoes jagen meestal in de schemering maar als ze jongen hebben ook wel overdag.
Samenwerken voor de oehoe
Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en de Oehoe-werkgroep zetten zich hard in om de jonge oehoe’s een optimaal leefgebied te bieden op de Sint-Pietersberg. Door samen te werken kunnen de drie verschillende organisaties er voor zorgen dat het natuurbeheer afgestemd wordt op de richtlijnen van de Provincie Limburg. Zo is de kans het grootst dat de oehoe het boegbeeld is en blijft van de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg.
Lees meer over de oehoe en de Oehoe Vallei.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Martin Mollet