Een ouderwetse vlinderdip
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]
We bevinden ons in de vlinderdip. De voorjaarsgeneratie van vlindersoorten met meerdere generaties per jaar is uitgevlogen en de zomergeneraties zijn nog niet aanwezig. De afgelopen jaren was de dip een paar weken eerder, maar nu weer traditioneel in juni.
Als je nu buiten loopt en de zon schijnt, zie je toch maar heel weinig vlinders. Geen reden tot ongerustheid, want de eerste helft van juni is van oudsher een zeer rustige tijd. De voorjaarsgeneratie van veel vlinders die hun top in mei hebben, is nu verdwenen en de tweede generatie is nu nog rups of pop. De meeste vlinders die maar een generatie hebben vliegen pas vanaf half juni en daarom is het nu de stille tijd voor vlinders. Vooral het vrijwel ontbreken van de koolwitjes valt op, omdat deze vlinders talrijk en opvallend zijn en vrijwel overal voorkomen. Klein koolwitje en klein geaderd witje, de meest voorkomende twee, hadden hun top eind april en begin mei. In de afgelopen drie weken waren ze nog volop aanwezig, maar inmiddels zijn ze vrijwel verdwenen. Ook andere dagvlinders zijn nauwelijks te zien. De afgelopen jaren was de stille periode een week of twee eerder en hadden we die vanaf half mei al. Door de koude winter en de koelere periode begin mei is de naam junidip weer van toepassing.
Volgens de vliegtijdvoorspelling zal de tweede generatie van de koolwitjes binnenkort verschijnen en ook van groot dikkopje en bruin zandoogje zijn de eerste vlinders al gemeld. De komende dagen zullen de aantallen gaan toenemen. Op vochtige heidevelden is het heideblauwtje te verwachten en ook de eerste verse gehakkelde aurelia’s zijn al gezien. In de eerste helft van juli begint de echte dagvlindertijd en dan zijn er zeker vijfentwintig soorten te verwachten.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting