Een rare vogel in de tuin
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 16 februari 2010
Al een paar dagen worden we bij SOVON overspoeld met meldingen van ‘een rare vogel in de tuin’. In veel van deze gevallen gaat het om de kramsvogel. Omdat het maar blijft winteren leggen kramsvogels hun natuurlijke schuwheid af en komen nu zelfs op de voederplank op zoek naar voedsel.
Dat het bijzondere weersomstandigheden zijn, is inmiddels wel duidelijk. De kramsvogel is een soort die de gemoederen bezighoudt. Overal wordt deze vogel waargenomen en veel mensen vragen zich af wat ze nu toch in de tuin hebben gezien. De infobox van SOVON loopt bijna over van kramsvogelmeldingen.
De kramsvogel is één van de grootste lijsters van ons land. Hij is duidelijk forser dan bijvoorbeeld de merel. Zijn blauwgrijze kop en stuit, in combinatie met een bruine rug en oranjegele gespikkelde borst, maken hem best opvallend. Bij het opvliegen valt de witte ondervleugel/oksel goed op. Toch kennen veel mensen hem niet echt goed. Dat komt omdat kramsvogels normaal gesproken schuw zijn en bij het minste onraad wegvliegen. Iedere winter zijn ze hier - soms met vele honderden tegelijk - en zoeken dan op weilanden en akkers naar voedsel.
Deze relatief strenge winter zijn er ook nog eens veel exemplaren afkomstig uit Duitsland en Polen omdat de omstandigheden daar nog strenger zijn dan hier. Nu er overal maar sneeuw blijft liggen zijn de vogels genoodzaakt om tuinen op te zoeken, want daar valt nog wel wat te halen. De bessenstruiken worden vakkundig leeggeplukt en ook de appels op de voederplank weten ze wel te vinden. Als een soort veldheer bewaken ze hun stukje tuin en dulden geen andere vogels in de buurt. Vooral merels en zanglijsters moeten opkrassen. U kunt de vogels - en dus ook de kramsvogels - een extra handje helpen door wat meer voedsel neer te leggen en dit ook een beetje te verspreiden in bijvoorbeeld de voor- en achtertuin. Dan krijgen ook andere soorten de kans om een graantje mee te pikken.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied