Zwemmende hagedissen?
Stichting RAVONBericht uitgegeven door RAVON op donderdag 21 januari 2010
De ijzige tijden liggen net achter ons; tijd om alvast wat te mijmeren over het komende veldseizoen. De eerste hagedissen kunnen, bij zacht en zonnig weer, al in januari worden waargenomen. Van de 4 soorten hagedissen die in Nederland leven, is de vroegste waarneming van een muurhagedis op 2 januari (2008) gedaan. Onlangs bereikte RAVON de melding van een bijzondere waarneming van een zwemmende hagedis afgelopen zomer.
In juli 2009 is bij een poel in Noord-Brabant een mooie waarneming van een hagedis gedaan. Je zou je bijna in het buitenland wanen als je het ziet, maar het kan toch echt ook in Nederland gebeuren: een zwemmende hagedis. Maar weinig mensen weten dat reptielen kunnen zwemmen; de ringslang is zelfs een uitstekende zwemmer.
De levendbarende hagedis op de bijbehorende foto’s was actief op zoek naar vliegjes langs de oever van een poel. Bij toenadering van de waarnemer vluchtte de hagedis het water in en bleef daar een tijdje ronddobberen als een krokodil.
Bij buitenlandse boombewonende hagedissoorten wordt regelmatig gezien dat ze het water invluchten om aan een belager te ontkomen. Van onze Nederlandse soorten hagedissen is dat echter veel minder bekend. Meestal zoeken zij beschutting tussen de vegetatie of duiken ze snel een holletje in. Op de plek van deze waarneming was op de oever geen beschutting aanwezig. Daarom was er blijkbaar nog maar een vluchtweg over, het water in!
De waarnemer kwam kennelijk in de ogen van de hagedis nogal bedreigend over, want hij zwom zelfs naar het midden van de poel. Hierbij overwon hij enkele grotere golven die ontstonden door de relatief harde wind.
Een half uur later bleek de hagedis nog steeds aanwezig te zijn. Hij had de oever weer opgezocht en de jachtpartij naar kleine vliegjes was weer in volle gang.
Tekst: Jöran Janse & Elvira Werkman, RAVON
Foto’s: Jöran Janse