Gaai-jes
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 29 september 2009
Als u nu naar buiten kijkt, is de kans groot dat u binnen no-time een gaai voorbij ziet vliegen, met een eikel in zijn snavel. Het gaai-jes is weer heel druk doende om de wintervoorraad op peil te brengen.
Zoals mensen met een oude haard regelmatig bezig zijn om hun houtvoorraad aan te vullen terwijl ze vaak nog voor tien jaar hout in de schuur hebben liggen, zo fanatiek zijn gaaien met eikels in de weer. In deze tijd van het jaar zijn de eikels rijp voor de oogst en dat weten gaaien maar al te goed. Het is een af en aan gevlieg van alle gaaien uit de buurt. Steeds vliegen ze naar dezelfde boom om alle eikels te verzamelen. Daarna vliegen ze naar een bijna vaste plek terug. Daar verstoppen ze de eikels in de grond voor de barre tijden die komen gaan.
Gaaien zijn best vergeetachtig waardoor een deel van de verstopte eikels niet meer teruggevonden wordt. Hierdoor komen er in het voorjaar op de meest vreemde plekken jonge eiken op. Naast de gaaien die jaarrond in ons land verblijven, de zogenaamde standvogels, komen er ook ieder jaar gaaien uit de noordelijke streken naar Nederland omdat hier een overvloed aan eikels is. Of het echt een invasiejaar wordt met vele honderden trekkers uit het noorden is nog even afwachten.
U bent in elk geval gewaarschuwd voor het gaai-jes!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU-licentie voor vrije documentatie