blauwneus

Jonge blauwneus ontdekt in de Waal!

Stichting RAVON
27-AUG-2009 - Tijdens een veldwerkdag van RAVON in juni 2009 zijn in de Waal twee juveniele blauwneuzen gevangen. Waarnemingen van deze soort zijn in Nederland relatief zeldzaam.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 27 augustus 2009

Tijdens een veldwerkdag van RAVON in juni 2009 zijn in de Waal twee juveniele blauwneuzen gevangen. Waarnemingen van deze soort zijn in Nederland relatief zeldzaam.

De eerste waarnemingen van een blauwneus in Nederland dateren uit 1989, toen een 3 jaar oude vis werd gevangen in de Nederrijn. Mogelijk dat de blauwneuzen uit de Waal afkomstig zijn uit Duitsland, waar in het stroomgebied van de Rijn populaties van de soort aanwezig zijn.

De blauwneus is een karperachtige die bij voorkeur in de beneden- en middenlopen van rivieren leeft. Hij kan echter ook in aangrenzende watertypen voorkomen. De blauwneus heeft zijn naam te danken aan de vlezige blauwgrijze neus die volwassen dieren hebben. In de paaitijd veranderen de mannetjes van uiterlijk en krijgen ze een bijna zwarte rug en voorzijde en een rode buik. De blauwneus is van oorsprong een Centraal-Europese soort die zich door het graven van het Rijn-Donaukanaal heeft kunnen uitbreiden naar West-Europa. De soort was eerder echter al uitgezet op meerdere plaatsen in West-Europa. In Nederland zijn er incidentele waarnemingen uit de grote rivieren.

De blauwneus wordt beschouwd als een exoot en heeft in Nederland geen bijzondere wettelijke status. Internationaal is de soort wel beschermd middels de Conventie van Bern.

Tekst: Arthur de Bruin en Tamira Hankman, RAVON
Foto: Jelger Herder, RAVON (www.digitalnature.org)