Wespendief? Bij twijfel is het er geen!
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 19 mei 2009
Stiekem kruipt het voorjaar al weer een heel eind voorbij. Op de nominatie om nog door te trekken staat onder andere de wespendief. Hij behoort tot de roofvogels, maar is een echt buitenbeentje. Zijn hoofdmaal bestaat uit wespen en bijen, het liefst zoveel mogelijk, die hij met zijn sterke klauwen uit de honingraten weet te halen.
Bij SOVON krijgen we nog wel eens foto's binnen op info@sovon.nl met de vraag of de roofvogel op de foto een wespendief (Pernis apivorus) is. Helaas zijn het niet altijd even duidelijke foto's, maar voor de collega's van SOVON toch altijd weer een uitdaging om er een naam op te kunnen plakken. Bij ons is de stelregel, een beetje gekscherend: bij twijfel is het er geen. Daarmee bedoelen we dat in het geval van twijfel of het wel of geen wespendief is, we eigenlijk altijd tot de conclusie komen dat die vogel op de foto toch een -met alle respect- 'gewone' buizerd is.
De komende dagen worden doortrekkende wespendieven verwacht. Er zijn een paar kleine dingen waar u op kunt letten om ze te herkennen. Een wespendief heeft in vergelijking met een buizerd iets langere en vooral ook rechter gehouden vleugels, als een plank. Ook de kop van een wespendief is iets langer en lijkt wel wat op die van een koekoek. Van dichtbij is ook de horizontale bandering op de borst en buik goed te zien. Helaas zijn dit allemaal subtiele kenmerken en is het allerminst makkelijk om een roofvogel die heel hoog overzeilt te determineren.
Maar zoals gezegd, bij twijfel kunt u er bijna altijd vanuit gaan dat het een buizerd is. Bent u in de gelegenheid om een foto te maken, dan is SOVON altijd bereid om hem te bestuderen. Stuur u twijfelfoto's gerust op naar info@sovon.nl. Veel tuurplezier!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Trzmielojad, GNU Free Documentation License