Grasmus

Grasmussen, zo meteen overal

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-APR-2009 - Op de fenologiekalender van vogels is het momenteel een drukte van belang. De ene na de andere Afrikaganger komt terug vol adrenaline om weer een nieuw broedseizoen in de Lage Landen te beginnen. De volgende in de rij is de grasmus.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 14 april 2009

Op de fenologiekalender van vogels is het momenteel een drukte van belang. De ene na de andere Afrikaganger komt terug vol adrenaline om weer een nieuw broedseizoen in de Lage Landen te beginnen. De volgende in de rij is de grasmus.

Deze kleine zanger zal de komende dagen weer massaal ons land koloniseren en dat zult u merken ook. Ze zitten ineens overal. Het is een van die soorten die het, na een dip in de jaren 70, de laatste decennia ontzettend goed doet.

Zijn krassende liedje is eenvoudig te onthouden, geholpen door het feit dat hij ook regelmatig even bovenin een struik of bovenop een paal gaat zitten, even krast en daarna weer parmantig de struik induikt. Ook regelmatig maakt hij een baltsvluchtje van een aantal meter, hangt even stil in de lucht en laat zich weer naar beneden vallen.

De grasmus is met zijn witte keel, grijzige kop en roestbruin getekende vluchten vrij eenvoudig te determineren. Hij houdt van verruigde slootranden, struwelen en andere plekken waar wat struiken staan.

Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied